Nadmiar soli jest nie tylko groźny ze względu na to, że może powodować nadciśnienie i choroby serca, naukowcy uważają, że może również zwiększyć ryzyko raka żołądka.
Już wiele napisano o niezwykłych wartościach odżywczych orzechów. Choć są bowiem kaloryczne, zawierają zdrowe kwasy omega-3, a także ważne witaminy i minerały. Orzeszki ziemne są jednak nie tylko świetnym dodatkiem do dań czy przekąską. Zobacz, jak jeszcze można je wykorzystać.
Cebula i czosnek kojarzą się raczej ze wzbogacaniem smaku potraw lub naturalną pomocą przy przeziębieniu, ale mogą również sprzyjać ochronie przed poważną chorobą, jaką jest rak żołądka.
Nowotwory stanowią obecnie drugą przyczynę (pierwsza to choroby serca i układu krążenia) śmierci w zakresie globalnym. Badania dowiodły, że poza czynnikami genetycznymi, na rozwój różnych form raka wpływ ma styl życia, w tym dieta. Poniżej przedstawiamy listę produktów, które wykazują silne działanie antynowotworowe.
Zielona herbata już dawno została okrzyknięta prawdziwym eliksirem zdrowia. Dotychczasowe badania wykazały, że jest pomocna w ochronie przed wieloma chorobami, a także pomaga osłabić objawy niektórych istniejących dolegliwości. Teraz okazało się, że może poprawić pamięć.
Popularny w rodzimej kuchni czosnek ma wiele prozdrowotnych zalet. Przede wszystkim jest polecany ze względu właściwości wspomagające ochronę przed chorobami i szybsze wyleczenie się z przeziębienia. Okazuje się, że warzywo może być skuteczne w zapobieganiu różnych rodzajów nowotworu.
W 2012 roku zdiagnozowano ponad 14 mln nowych przypadków nowotworów i szacuje się, że do 2025 roku na jakiś rodzaj raka będzie zapadało nawet 20 milionów ludzi rocznie.
Peter O'Toole, słynny irlandzki aktor, producent i reżyser, nie żyje. Miał 81 lat.
Rak żołądka pozostaje jednym z najczęściej występujących w naszym kraju nowotworów złośliwych. W dalszym ciągu wielu pacjentów nie udaje się wygrać z tą chorobą. Winny tej sytuacji jest nie tylko specyficzny przebieg schorzenia, ale również zbyt późna diagnoza. W związku z tym lekarze akcentują znaczenie profilaktyki i prowadzą badania nad nowymi metodami leczenia nowotworów żołądka, które staną się szansą dla chorych.
Oto niezwykła historia pewnej pary: urodzili się tego samego dnia, przeżyli wspólnie 75 lat, zmarli w wyniku różnych chorób w odstępie doby.
Japonia jest krajem o rekordowej liczbie stulatków. Niektórzy uważają, że kluczem do długowieczności mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni jest stosowana przez nich dieta.
Co roku w Polsce diagnozuje się ponad 5 tys. kolejnych zachorowań na raka żołądka. Ze statystyk wynika, że częściej zmagają się z nim mężczyźni. Nie powinniśmy go jednak lekceważyć bez względu na płeć. Najważniejsze to nie unikać badań, bo wczesna diagnoza zwiększa szanse na wyleczenie.
Piżmian właściwy (Abelmoschus moschatus) to aromatyczny krzew leczniczy pochodzący z Indii. Jest stosowany głównie dla złagodzenia dolegliwości żołądkowych, ale nie tylko - odznacza się różnorodnymi właściwościami prozdrowotnymi.
Nowe badania sugerują, że starsze kobiety, które regularnie piją zieloną herbatę, mogą obniżyć ryzyko raka jelita grubego, żołądka i gardła.
Ograniczanie w diecie ilości słonych produktów, takich jak wędliny czy chleb, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, informuje World Cancer Research Fund (WCRF).