Kurkumina, czyli ekstrakt z kurkumy stosowany zwykle jako przyprawa poprawiająca smak i zmieniająca kolor potrawy, ma także właściwości prozdrowotne. Z badań wynika, że może zapobiec nowtworom układu pokarmowego, w tym nowotworowi żołądka.
Otyłość jest czynnikiem ryzyka kilkunastu różnych nowotworów. Z nowych danych wynika, że może mieć związek z 4 proc. wszystkich przypadków guzów rakowych.
Badacze Uniwersytetu w Mediolanie szacują, że w Unii Europejskiej w 2019 roku z powodu nowotworu umrze 1,4 mln. ludzi. To wzrost o niemal 5 proc. w porównaniu do roku 2014.
Nadmierna waga jest odpowiedzialna za 4 proc. diagnozowanych co roku nowotworów.
Analizy pokazują, że zakaz palenia papierosów w miejscach publicznych pomaga ograniczać efekty palenia papierosów, ale ciągle stanowią one jedno z głównych zagrożeń dla zdrowia i życia ludzi.
Powszechnie znane „problemy żołądkowe” to zespół dolegliwości ze strony układu pokarmowego, charakteryzujący się bólami brzucha, wzdęciami czy mdłościami. Objawy te często wywołane są przez zapalenie błony śluzowej żołądka (inaczej nieżyt żołądka), które w większości przypadków powodowane jest zakażeniem bakterią Helicobacter pylori. Problemu nie należy lekceważyć, ponieważ konsekwencją nieleczonej choroby może być nawet powstawanie owrzodzeń czy krwawień.
Jak szacuje Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO), do końca 2018 roku roku odnotowanych zostanie 18 milionów nowych przypadków nowotworu, a 9,6 mln ludzi umrze z powodu tej choroby.
Popularny lek, stosowany zwykle przy przeziębieniach i na bóle głowy, może mieć antyrakowe właściwości. Kolejne testy dowodzą, że kwas acetylosalicylowy może uchronić przed nowotworem.
Ci, którzy w wieku czterdziestu czy piećdziesięciu lat są aktywni fizyczne, mają większe szanse na uchronienie się od raka niż osoby prowadzące siedzący styl życia.
Światowy Fundusz Badań Nad Rakiem (The World Cancer Research Fund, WCRF) ocenił dane zbierane przez kilkadziesiąt lat uznał, że istnieje związek pomiędzy otyłością dwunastoma rodzajami raka.
Rak żołądka to jeden z najpowszechniejszych nowotworów, jest na czwartym miejscu najbardziej śmiertelnych chorób tego rodzaju, po raku płuc, wątroby oraz jelita grubego. Poniżej jego najczęstsze objawy.
Alkohol może zaburzyć równowagę bakterii w jamie ustnej, co sprzyja rozwojowi wielu poważnych chorób.
Kilka niespecyficznych, bo mogących świadczyć o wielu chorobach, symptomów - jeśli uparcie powraca i nie daje się wskazać innej ich przyczyny - może oznaczać rozwój nowotworu. Nie ignoruj tych sześciu objawów.
Wyższy poziom witaminy D w organizmie oznacza niższe ryzyko rozwoju raka. Witamina D jest syntetyzowana w organizmie pod wpływem działania promieni ultrafioletowych. Częściowo dostarcza się ją także z diety.
Kobiety, które pracują w nocy, mogą być bardziej narażone na różne rodzaje nowotworów, twierdzą uczeni z Uniwersytetu Syczuańskiego w Chinach.