Suplementy z witaminą D mogą obniżać ciśnienie krwi u osób starszych z otyłością, przy czym przyjmowanie większej niż zalecana przez Institutes of Medicine (IOM) dziennej dawki nie zapewnia dodatkowych korzyści zdrowotnych.
Uważa się, że nie wszystkie napoje alkoholowe są takie same. Czerwone wino jest często postrzegane jako zdrowszy wybór, ponieważ wiele osób wierzy, że jego wysoka zawartość resweratrolu - antyoksydantu o właściwościach przeciwzapalnych - zapewnia ochronę przed rakiem. Teraz eksperci z Brown University School of Public Health postanowili zweryfikować to założenie.
Osoby, które spożywają oleje roślinne zamiast masła, mogą zyskać korzystne efekty zdrowotne, a nawet mieć niższe ryzyko przedwczesnej śmierci - wynika z badania naukowców z Mass General Brigham, Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Nowe badanie sugeruje, że osoby chore na raka z grupami krwi innymi niż 0 (A, B i AB) są bardziej narażone na rozwój żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej (venous thromboembolism, VTE) trzy miesiące po diagnozie.
Kastalgina, polifenol z amazońskiego owocu camu-camu, zwiększa skuteczność immunoterapii u myszy poprzez modyfikację ich mikrobiomu.
W przypadku zawałów serca liczy się każda sekunda. Nowe badanie krwi diagnozuje je w ciągu minut, a nie godzin i może być stosowane jako narzędzie dla ratowników i osób w przebywających domu.
Odkryto, że regulacja poziomu cholesterolu może poprawić leczenie raka i wielu innych chorób. Może być kluczowa w zwiększeniu skuteczności istniejących metod leczenia.
Kilkanaście gatunków bakterii spośród setek żyjących w ustach ludzi ma związek ze zwiększonym o 50 proc. ryzykiem wystąpienia płaskonabłonkowego raka głowy i szyi (neck squamous cell carcinoma, HNSCC).
Różne zdrowe wzorce żywieniowe są powiązane ze zmniejszonym ryzykiem przedwczesnej śmierci, mówią uczeni Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Testy wykonywane w związku z objawami takimi, jak: ból, wzdęcia/obrzęki brzucha i uczucie sytości wkrótce po rozpoczęciu jedzenia, mogą wykryć wczesne stadium agresywnego raka jajnika u 1 na 4 dotkniętych nim kobiet.
Witamina D może być metabolizowana inaczej u osób z podwyższonym wskaźnikiem masy ciała (BMI). Sprawdzono, czy przyjmowanie witaminy D lub suplementów z omega-3 pochodzenia morskiego może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, choroby serca lub udaru.
Dieta zawierająca codzienną dawkę pistacji może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc i inne rodzaje nowotworu.
Wiele kosmetyków sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie prawdopodobnie zawiera duże ilości substancji per- i polifluoroalkilowych (PFAS), czyli potencjalnie toksyczne substancje powodujących szereg poważnych schorzeń, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu Notre Dame w USA.
Leczenie raka często powoduje uszkodzenie nerwów, które może prowadzić do długotrwałych objawów. W wielu przypadkach leki okazują się nieskuteczne. Teraz pokazano, że proste ćwiczenia mogą zapobiegać uszkodzeniom nerwów.
Naukowcy z Niemieckiego Centrum Badań nad Rakiem (DKFZ) i Europejskiego Instytutu Bioinformatyki EMBL-EBI w Hinxton w Wielkiej Brytanii wykorzystali duńskie rejestry zdrowia do przewidywania indywidualnego ryzyka wystąpienia 20 różnych typów nowotworów z dużą dokładnością. Model można przenieść na niektóre inne systemy opieki zdrowotnej. Mogłoby to pomóc w identyfikacji osób o wysokim ryzyku zachorowania na nowotwór.
Sotagliflozyna – lek na choroby nerek i cukrzycę pomaga uchronić się przed udarem