Odkryto, że regulacja poziomu cholesterolu może poprawić leczenie raka i wielu innych chorób. Może być kluczowa w zwiększeniu skuteczności istniejących metod leczenia.
Kilkanaście gatunków bakterii spośród setek żyjących w ustach ludzi ma związek ze zwiększonym o 50 proc. ryzykiem wystąpienia płaskonabłonkowego raka głowy i szyi (neck squamous cell carcinoma, HNSCC).
Różne zdrowe wzorce żywieniowe są powiązane ze zmniejszonym ryzykiem przedwczesnej śmierci, mówią uczeni Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Testy wykonywane w związku z objawami takimi, jak: ból, wzdęcia/obrzęki brzucha i uczucie sytości wkrótce po rozpoczęciu jedzenia, mogą wykryć wczesne stadium agresywnego raka jajnika u 1 na 4 dotkniętych nim kobiet.
Witamina D może być metabolizowana inaczej u osób z podwyższonym wskaźnikiem masy ciała (BMI). Sprawdzono, czy przyjmowanie witaminy D lub suplementów z omega-3 pochodzenia morskiego może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, choroby serca lub udaru.
Dieta zawierająca codzienną dawkę pistacji może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc i inne rodzaje nowotworu.
Wiele kosmetyków sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie prawdopodobnie zawiera duże ilości substancji per- i polifluoroalkilowych (PFAS), czyli potencjalnie toksyczne substancje powodujących szereg poważnych schorzeń, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu Notre Dame w USA.
Leczenie raka często powoduje uszkodzenie nerwów, które może prowadzić do długotrwałych objawów. W wielu przypadkach leki okazują się nieskuteczne. Teraz pokazano, że proste ćwiczenia mogą zapobiegać uszkodzeniom nerwów.
Naukowcy z Niemieckiego Centrum Badań nad Rakiem (DKFZ) i Europejskiego Instytutu Bioinformatyki EMBL-EBI w Hinxton w Wielkiej Brytanii wykorzystali duńskie rejestry zdrowia do przewidywania indywidualnego ryzyka wystąpienia 20 różnych typów nowotworów z dużą dokładnością. Model można przenieść na niektóre inne systemy opieki zdrowotnej. Mogłoby to pomóc w identyfikacji osób o wysokim ryzyku zachorowania na nowotwór.
W Kanadzie rośnie liczba zachorowań na raka piersi u kobiet w wieku poniżej 50 lat. Może to być jednak trend nie tylko lokalny.
Statyny - powszechnie stosowane leki obniżające cholesterol - mogą blokować określony szlak zaangażowany w rozwój raka wynikający z przewlekłego stanu zapalnego.
Witamina D sprzyja rozwojowi pewnego rodzaju bakterii jelitowych u myszy, co poprawia odporność na chorobę nowotworową.
Ciężka choroba dziąseł ma związek z rozwojem przewlekłej obturacyjnej choroby płuc, czyli POChP.
Eksperci z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze pomagają wyjaśnić związek między ryzykiem raka i niewłaściwą dietą, a także powszechnymi chorobami, takimi jak cukrzyca, które wynikają ze złego odżywiania się.
Specyficzny podtyp drobnoustroju powszechnie występującego w jamie ustnej może przedostawać się do jelit i rozwijać się w guzach raka jelita grubego. Bakteria ta jest przyczyną rozrastania się raka i gorszych wyników leczenia.