Przerzuty do mózgu mogą się rozwinąć tylko wtedy, gdy komórki nowotworowe wydostaną się z drobnych naczyń krwionośnych i wnikną do tkanki mózgowej. Podczas tego procesu wpływają na krzepnięcie krwi, co naukowcy z Niemieckiego Centrum Badań nad Rakiem w Heidelbergu pokazali w testach na myszach.
Kastalgina, polifenol z amazońskiego owocu camu-camu, zwiększa skuteczność immunoterapii u myszy poprzez modyfikację ich mikrobiomu.
Wyższe poziomy zanieczyszczeń zbiegają się z większą częstością występowania nowotworów głowy i szyi.
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 mogą pomóc w zapobieganiu różnym rodzajom nowotworów.
Dieta zawierająca codzienną dawkę pistacji może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc i inne rodzaje nowotworu.
Liczba przypadków cukrzycy rośnie. Na University of British Columbia opracowano bezbolesną metodę podawania leków, która ma pomóc osobom chorym na cukrzycę radzić sobie z dolegliwością i łatwiej zachować zdrowie.
Jakkolwiek rak płuc jest tradycyjnie uważany za chorobę palaczy, 15-20 procent nowo zdiagnozowanych nowotworów płuc występuje u osób, które nigdy nie paliły, a wiele z nich jest w wieku 40-50 lat.
Ekspozycja na radon jest drugą najczęstszą przyczyną raka płuc. Nowe badanie wykazało, że narażenie na ten niewidzialny, bezwonny gaz jest również powiązane ze zwiększonym ryzykiem udaru.
Suplementy diety mogą spowolnić postęp zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD), jednej z częstych przyczyn utraty wzroku u osób starszych. Jak się okazuje, stosowanie takich przeciwutleniaczy, jak luteina i zeaksantyna może pomóc ograniczyć ryzyko rozwoju AMD silniej niż preparaty z beta-karotenem.
Wyższa ilość wysokoprzetworzonej żywności w diecie wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i śmierci z jego powodu.
Uczeni sprawdzili, na ile witamina D lub olej rybny mogą zapobiegać nowotworom lub chorobom układu krążenia.
Zaburzenia rytmu dobowego, czyli sposobu w jakie nasze organizmy funkcjonują w odpowiedzi na 24-godzinny cykl światła i jego braku, są powiązane z wieloma różnymi chorobami, w tym z nowotworem. Nowe odkrycia pomagają odpowiedzieć na pytanie, co może kryć się za tą korelacją.
Na McGill University odkryto wyższą częstość rozwoju raka płuc i guzów mózgu u osób narażonych na pożary.
Kalafior to świetny obiadowy dodatek lub przekąska sama w sobie - najczęściej warzywo jest gotowane i podawane z bułką tartą. Warto pamiętać, że kalafior daje wiele korzyści dla zdrowia i urody - oto kilka jego pozasmakowych zastosowań.
Polifenol amazońskiego owocu camu camu (o nazwie kastalgina), zwiększa skuteczność immunoterapii u myszy, zmieniając ich mikrobiom.
Zdarzenia związane z ekstremalną pogodą (np. powódź) niszczą zdrowie psychiczne