Testy wykonywane w związku z objawami takimi, jak: ból, wzdęcia/obrzęki brzucha i uczucie sytości wkrótce po rozpoczęciu jedzenia, mogą wykryć wczesne stadium agresywnego raka jajnika u 1 na 4 dotkniętych nim kobiet.
Wskaźniki zapadalności na 17 z 34 form nowotworu rosną w kolejnych młodszych pokoleniach, mówią eksperci z USA. Rzecz dotyczy m. in. raka piersi, trzustki i żołądka.
Eksperci z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze pomagają wyjaśnić związek między ryzykiem raka i niewłaściwą dietą, a także powszechnymi chorobami, takimi jak cukrzyca, które wynikają ze złego odżywiania się.
Brokuły, kapusta, rzepa i gorczyca - ich codzienne jedzenie chroni przed większością nowotworów.
Wyższa ilość wysokoprzetworzonej żywności w diecie wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i śmierci z jego powodu.
Kobiety, które używają trwałych produktów do farbowania włosów w domu, nie odznaczają się wyższym ryzyka zachorowania na większość nowotworów ani wyższym zagrożeniem przedwczesną śmiercią. Równocześnie dostrzeżono, że użytkowniczki trwałych farb do włosów cechowały się niewielkim zwiększeniem ryzyka raka jajnika i niektórych nowotworów piersi oraz skóry. Odkryto również, że naturalny kolor włosów ma pewien wpływ na prawdopodobieństwo określonych nowotworów.
Kobiety, które doświadczyły co najmniej sześciu objawów zespołu stresu pourazowego (post-traumatic stress disorder, PTSD) w pewnym momencie życia, cechują dwukrotnie wyższym ryzykiem zachorowania na raka jajnika w porównaniu z paniami, które nie doświadczyły PTSD.
Nieregularne i długie cykle miesiączkowe w okresie rozrodczym wiążą się z większym ryzykiem przedwczesnej śmierci, tj. przed 70 rokiem życia.
Regularne stosowanie paracetamolu może zmniejszyć ryzyko raka jajnika o prawie jedną trzecią, uważają uczeni z Uniwersytetu w Atenach.
Regularny wysiłek fizyczny jest nie tylko polecany ludziom zdrowym jako sposób na ochronę przed rozwojem różnych problemów zdrowotnych, pomaga także poważnie chorym w walce z ich dolegliwościami i przedłużeniu życia.
Rak piersi i rak jajnika to jedne z najczęściej występujących nowotworów złośliwych u kobiet w Polsce. Około 30-40% przypadków ma charakter dziedziczny, zwykle odpowiada za nie mutacja w genie BRCA1, rzadziej BRCA2.
Rak jajnika to siódmy najczęstszy nowotwór u kobiet. Według statystyk Światowej Fundacji Badań nad Rakiem (World Cancer Research Fund, WCRF), co roku diagnozuje się około 250 tysięcy nowych jego przypadków. Jakkolwiek wczesne objawy choroby są zwykle mało dostrzegalne, warto zwrócić uwagę na wszelkie niepokojące symptomy, by móc dostatecznie wcześnie zareagować. Sprawdź, jakie są oznaki rozwoju tego raka.
Obecne zalecenia co do kawy dla ludzi w dobry zdrowiu mówią, że nie powinni przekraczać dawki 400 mg kofeiny dziennie, czyli około czterech filiżanek kawy. Taka ilość może sprzyjać zdrowiu, pomaga uchronić się przed udarem, chorobami serca, chorobą Parkinsona i cukrzycą etc. Szczególnie warto zwrócić uwagę na ostatnią z wymienionych chorób - kawa może przedłużyć życie diabetyków, dokładniej rzecz ujmując, kobiet zmagających się z tą chorobą.
Koszty pośrednie chorób przewlekłych są liczone w miliardach złotych i kilkukrotnie przewyższają kwoty, które NFZ wydaje bezpośrednio na leczenie pacjentów. System opieki zdrowotnej nie uwzględnia strat dla rynku pracy ani kosztów związanych ze świadczeniami społecznymi wypłacanymi przez ZUS. Dlatego specjaliści podkreślają potrzebę międzyresortowej współpracy i przeorganizowania modelu opieki nad chorymi przewlekle tak, aby umożliwić im powrót do normalnej aktywności zawodowej.
Rak jajnika rozwija się „po cichu” ze względu na brak charakterystycznych objawów. Z tego też powodu chorobę zazwyczaj wykrywa się dopiero w zaawansowanym stadium, kiedy szanse na wyleczenie są niewielkie. Rocznie rozpoznaje się już około 3500 nowych zachorowań. Przesiewowe badania w kierunku raka jajnika nie mają obecnie zastosowania z uwagi na brak skuteczności. Jedną z niewielu dostępnych metod oceny ryzyka wystąpienia raka jajnika jest wywiad rodzinny i obecność mutacji w genie BRCA 1/2.
Lek na zmniejszenie wagi zmniejsza ryzyko śmierci z powodu niewydolności serca