W przeciętnej kuchni znajduje się wiele produktów, które mogę mieć nie tylko kulinarne zastosowanie. Okazuje się, że niektóre przyprawy, warzywa i owoce oraz inne artykuły żywnościowe stanowią skuteczny medykament na rozmaite dolegliwości bólowe.
Kiedy przygotowujemy się do walki z nadwagą, wykreślając kolejne pozycje z naszego menu, sprawdźmy najpierw czym można je wzbogacić, by łatwiej i przyjemniej osiągnąć wymarzone rezultaty. dobrze zadbać o to, by w naszej diecie znalazły się składniki, które ułatwiają spalanie tłuszczu. W połączeniu z aktywnością fizyczną pomogą nam zredukować tkankę tłuszczową.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przypraw, ze szczególnym uwzględnieniem prawidłowości znakowania przypraw na zgodność z obowiązującymi przepisami. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przypraw, ze szczególnym uwzględnieniem poprawności znakowania przypraw, w tym głównie mieszanek przypraw, na zgodność z obowiązującymi przepisami.
Dom pachnie piernikami, na patelni smaży się karp, a w wazie czeka już zupa grzybowa. Jednak nie wszyscy mogą się cieszyć w pełni smakiem Świąt. Alergików nawet Boże Narodzenie nie zwalnia z ostrożności w wybieraniu potraw. A uważać powinniśmy wszyscy, bo często nie zdajemy sobie nawet sprawy ze swojej wrażliwości na niektóre produkty.
Czy to możliwe żeby jesienią poczuć się jak w środku lata? Tak, wystarczy garść rozgrzewających przypraw dodana do podgrzewanego wina, piwa a nawet wody. Do tego jeszcze szczypta imbiru, cynamonu, kardamonu i odrobina miodu, soku malinowego, kilka kropli cytryny. I bardzo szybko, nawet w zimne, deszczowe dni odzyskamy upragnioną energię i siły witalne. A zapachy roznoszące się podczas zapewnią nam na długie godziny doskonałe samopoczucie.
Do świąt pozostał jeszcze ponad miesiąc, niemniej jednak już teraz zastanawiamy się nad prezentami dla bliskich, świątecznym menu czy elementami wystroju naszych wnętrz. Właściciele sklepów z kolei zacierają ręce i koncentrują się na sposobach zwiększenia sprzedaży. Aromaterapia jest jednym z nich i służy nie tylko przyciągnięciu klienta, ale – zwyczajnie – poprawieniu nam nastroju.
Czekolada z chili, schab z brzoskwiniami czy mięsna zapiekanka z dodatkiem cynamonu to rodzaje połączeń coraz częściej pojawiające się na polskich stołach. Czy zestawienie słodkiego smaku z nutką ostrego aromatu ma szanse na stałe zagościć w menu większości domów?
Nawet jeśli pikantne jedzenie nie jest stałą pozycją w twoim menu, warto je doń włączyć, wówczas bowiem zachowanie szczupłej sylwetki może być łatwiejsze. Nowe badania uczonych z Purdue University wykazały, że pieprz cayenne może ograniczyć apetyt i umożliwi spalenie większej ilości kalorii, zwłaszcza u ludzi, którzy zazwyczaj nie jadają tej przyprawy.
Odpowiednie menu to lepsze zdrowie, samopoczucie i rozkosz smaku. Niektóre produkty są szczególnie polecane osobom dojrzałym, bowiem ich właściwości odżywcze pomagają walczyć z negatywnymi efektami procesów starzenia się organizmu i powstrzymują rozwój rozmaitych chorób. Poniżej lista największych hitów dietetycznych.
Wyrazisty, słodkawo-korzenny smak cynamonu odkryto już 2700 lat p.n.e. W ciągu kolejnych tysiącleci przyprawa ta zrobiła zawrotną karierę - nie tylko w kuchni.
Kiedy pogoda zmieni się na prawdziwie majową - ciepła, słoneczną i przyjemną, chętnie udamy się do ogródków, na działkę, czy na wieś, aby pogrillować. Warto wówczas pamiętać o dodaniu ziół i przypraw do grillowanego mięsa - będzie smaczne i zdrowe, doprawianie potraw pomoże bowiem obniżyć ryzyko raka.
Aromatyczny, korzenny, lekko pikantny z nutą słodyczy - taki właśnie powinien być dobrze przyprawiony, rozgrzewający grzaniec. Jak uzyskać najlepszy smak grzańca? Mogą w tym pomóc dostępne na rynku przyprawy do grzanego wina i piwa w różnych wariantach smakowych.
Zmarła Zlata Bartl, kobieta, która 50 lat temu wynalazła jedną z najpopularniejszych przypraw – Vegetę. Miała 89 lat.
Wzbogacanie potraw ziołami to znakomity sposób nie tylko na poprawienie ich smaku. Zioła mogą także korzystnie wpłynąć na nasze samopoczucie.
Domowa plantacja ziół stanowi nie tylko ozdobę i przyprawę znacząco wpływającą na smak potraw, rośliny te wykazują też właściwości zdrowotne i pochłaniają kuchenne zapachy. Jak twierdzą ogrodnicy, zimą można się pokusić o uprawę roślin przyprawowych, najlepiej rosną na kuchennym parapecie.