Szczęśliwi ludzie są mniej skłonni do przeziębień i grypy, wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie Psychosomatic Medicine.
Alergiczny nieżyt nosa dotyka co trzeciego Polaka. Objawy, które towarzyszą tej dolegliwości, szczególnie wiosną, łatwo pomylić z przeziębieniem. Dlatego warto wiedzieć, jak je prawidłowo rozpoznawać i kontrolować.
Zimą dbałość o odporność naszego organizmu wymaga szczególnej uwagi. To właśnie teraz jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienia i infekcje.
Zimne wieczory i mroźne poranki nie zwalniają nas z codziennych obowiązków. Wręcz przeciwnie, dochodzą nowe, na przykład odśnieżanie chodników. Łatwo wtedy o wychłodzenie organizmu, jak się ratować?
Na zewnątrz kilku- lub kilkunastostopniowy mróz, bądź plucha. Wielu z naschętnie zapadłoby w zimowy sen. I choć ludzie- w przeciwieństwie np. do niedźwiedzi i jeży - nie wyciszają swojego układu pokarmowego i nie zwalniają pracy serca, nasze organizmy mają inne potrzeby o tej porze roku. Niskie temperatury, mniejsza ilość światła, zwiększona podatność na choroby wywoływane wirusami i bakteriami - wszystko to wpływa na naszą dietę i styl życia. Eksperci sagazone opracowali „strategię przetrwania" Oto kilka zimowych problemów i wiosennych rozwiązań:
Pogorszenie zdolności koncentracji i pamięci spowodowane jest w znacznej mierze przez czynniki zewnętrzne, często ignorowane, takie jak zanieczyszczone powietrze, skażona woda czy chemicznie konserwowane produkty spożywcze. W zależności od wieku człowieka czynniki te mogą generować znaczne komplikacje w sprawności umysłowej. Wspomagać pamięć można jednak naturalnie, tj. dzięki ziołowym składnikom, które sprawią, że połączenia neuronowe w mózgu zachowają swoją sprawność i pozwolą cieszyć się każdą dobrze zapamiętaną chwilą.
Grejpfrut niszczy około 800 rodzajów bakterii i wirusów oraz ponad 100 rodzajów grzybów chorobotwórczych. Jest bogatym źródłem witaminy C i rutyny - oba te składniki razem tworzą mur obronny przed przeziębieniami.
Już 5 tysięcy lat temu czosnek uznano za niezwykłą roślinę. Skrywa on całe bogactwo biologicznie aktywnych substancji.
Jesienna pogoda oraz wirus grypy A/H1N1 wywołują coraz więcej zachorowań na grypę. Spowoduje to w tym roku wzrost kosztów leczenia grypy o ponad 10%. Grypa najwięcej kosztuje pacjentów województwa podlaskie i mazowieckie.
Jesienią i zimą łatwiej o atak groźnych wirusów i bakterii. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowań, warto sięgnąć po preparaty wzmacniające odporność organizmu. Te z wyciągiem z pestek grejpfruta ułatwiają też trawienie i pomagają przy różnego rodzaju infekcjach.
Wspomaganie odporności warto rozpocząć zanim dopadnie nas fala przeziębień i grypy. Zwłaszcza w świetle ostatnich zagrożeń - w czasie wzmożonej zachorowalności nasz organizm potrzebuje naturalnego wzmocnienia.
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk, warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.
Katar, chrypka i przeziębienia najczęściej nękają nas w okresie jesienno-zimowym. Wychłodzenie ciała sprawia, że nasz układ odpornościowy staje się słabszy, mniej odporny na atak wirusów i bakterii. Dlaczego? Ponieważ pod wpływem zimna naczynka krwionośne się zwężają. Długotrwały skurcz, trwający dłużej, niż to niezbędne do ochrony przed utratą ciepła, powoduje ich niedokrwienie.
Jak zwykle w okresie jesienno-zimowym objawy przeziębienia dotykają niemal każdego. U niektórych jednak katar i kaszel łączą się dodatkowo z bardzo kłopotliwą dolegliwością - wysiłkowym nietrzymaniem moczu (WTM). Jak poradzić sobie z tym problemem?
Nadużywanie antybiotyków prowadzi do osłabienia naturalnej odporności i zagraża różnym terapiom medycznym, m. in. wszczepieniu endoprotezy stawu biodrowego, intensywnej opiece wcześniaków, leczeniu raka.