W okresie jesienno - zimowym jesteśmy najbardziej narażenie na wszelkiego rodzaju infekcje. Zmienna pogoda, a przede wszystkim niskie temperatury sprawiają, że osłabiają odporność. Kaszel, katar, ból głowy, łamanie w kościach, gorączka - te objawy grypy są nie tylko niemiłe, ale wręcz odbierają nam życiowe siły. Jak nie dać się grypie?
Sezon grypy trwa. Wirusy choroby ulegają modyfikacjom i co roku organizmom trudno jest budować naturalną odporność przeciwko nim. Osoby starsze są szczególnie narażone na zachorowanie i poważne komplikacje w wyniku grypy.
Kiedy nadchodzi jesień, kondycja naszego organizmu może nieco się osłabić. Są jednak sposoby, by wesprzeć nasz system odpornościowy, co pozwoli nam uniknąć przykrych dolegliwości związanych z ewentualnym przeziębieniem czy chorobą.
Badania z udziałem 750 pacjentów wykazały, że trzy dawki ekstraktu dziennie stosowane przez cztery miesiące mogą zmniejszyć liczbę przeziębień i czas ich trwania średnio o 26 procent.
Seniorzy są szczególnie narażeni na niedobór cynku, niedostatek tego minerału w organizmie zaś jest związany z szeregiem chorób.
Wirusy grypy ulegają modyfikacjom i dlatego co roku naszym organizmom trudno jest budować naturalną odporność przeciwko nim. Nie jesteśmy jednak bezradni, można przedsięwziąć określone kroki, by ochronić się przed grypą.
Czasem słońce, czasem deszcz – tym razem nie chodzi o tytuł filmu, ale o jesienną pogodę. Coraz częściej tak właśnie wygląda aura za oknem. Jeśli do tego dodamy duże wahania temperatury w ciągu dnia, możemy uznać sezon na przeziębienia za rozpoczęty. Jak zadbać o siebie, by uniknąć kataru i innych równie nieprzyjemnych dolegliwości?
Istnieje około 200 wirusów powodujących przeziębienie, na szczęście jednak jesteśmy w stanie je „przechytrzyć”. Doktor Margaret Stearn podaje kilka wskazówek jak uniknąć tak łatwo rozprzestrzeniającego się jesienią przeziębienia.
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest prawdopodobnie najbardziej znaną witaminą wzmacniającą odporność. Teraz, gdy zaczyna się sezon grypy, warto pamiętać, że pomaga ochronić się przed infekcjami. Poniżej lista produktów o najwyższej zawartości kwasu askorbinowego.
Kiedy pojawiają się pierwsze niepokojące symptomy choroby, jak najszybciej chcemy sprawdzić, co nam dolega, skąd się bierze i jak to leczyć. W takich momentach, zamiast pójść do lekarza, coraz częściej sięgamy po informacje dostępne w Internecie. Niestety, sieć pełna jest niesprawdzonych doniesień, niezweryfikowanych półprawd oraz mitów, które mogą nam przynieść więcej szkody, niż pożytku. Z faktami i mitami dotyczącymi grypy rozprawiają się lekarze z portalu Pogromcy Mitów Medycznych.
Walory soku z czarnej porzeczki odkryto już w połowie XVI wieku, kiedy to polecano ją jako środek leczniczy na dolegliwości żołądkowe, gorączkę oraz pragnienie. Jednak dopiero w ostatnim stuleciu naukowcy poznali się na niej gruntownie i odkryli jej szereg prozdrowotnych właściwości.
W sezonie letnim znacznie łatwiej jest nam zaopatrzyć się w soczyste oraz świeże owoce, takie jak aronia czy czarna porzeczka. Smakują one wyśmienicie tuż po zerwaniu z krzaka, czy w postaci domowych przetworów bądź aromatycznych soków. Jednak często nie zdajemy sobie sprawy, że oprócz doskonałych walorów smakowych, owoce te są naturalnym lekarstwem.
Tegoroczna edycja badania European Trusted Brands pokazała, że w Polsce Apap i Ibum zdystansowały znaną od dziesięcioleci Pyralginę, a Gripex i Flegamina - Polopirynę.
Tymianek jest doskonale znaną przyprawą. Idealnie nadaje się do różnych rodzajów mięs, ciężkostrawnych zup, a także do sałat i serów. Uprawiany jest w Europie Południowej, Azji i Ameryce. Tymianek ma jednak także właściwości zdrowotne, a olejek z tej rośliny dobroczynnie oddziałuje na wiele dolegliwości.
Zimowo-wiosenne przesilenie to szereg drastycznych zmian w naszym środowisku: wzrost temperatury otoczenia, często gwałtowny, wydłużenie dnia ze wzrostem nasłonecznienia, zmiana czasu narzucająca zmianę rytmu dobowego, częste zmiany pogody, pojawienie się w powietrzu alergizujących pyłków kwitnących roślin i drzew, niedobór świeżych owoców i warzyw ograniczający dostępność witamin. Do tych zmian nasz organizm musi się przystosować w dość krótkim okresie czasu, pomimo że znajduje się w stanie po-zimowego kryzysu sił witalnych. Dlatego musimy pamiętać, aby dodać do tradycyjnych wiosennych porządków również te związane z naszym stylem życia.