Walory soku z czarnej porzeczki odkryto już w połowie XVI wieku, kiedy to polecano ją jako środek leczniczy na dolegliwości żołądkowe, gorączkę oraz pragnienie. Jednak dopiero w ostatnim stuleciu naukowcy poznali się na niej gruntownie i odkryli jej szereg prozdrowotnych właściwości.
W sezonie letnim znacznie łatwiej jest nam zaopatrzyć się w soczyste oraz świeże owoce, takie jak aronia czy czarna porzeczka. Smakują one wyśmienicie tuż po zerwaniu z krzaka, czy w postaci domowych przetworów bądź aromatycznych soków. Jednak często nie zdajemy sobie sprawy, że oprócz doskonałych walorów smakowych, owoce te są naturalnym lekarstwem.
Tegoroczna edycja badania European Trusted Brands pokazała, że w Polsce Apap i Ibum zdystansowały znaną od dziesięcioleci Pyralginę, a Gripex i Flegamina - Polopirynę.
Tymianek jest doskonale znaną przyprawą. Idealnie nadaje się do różnych rodzajów mięs, ciężkostrawnych zup, a także do sałat i serów. Uprawiany jest w Europie Południowej, Azji i Ameryce. Tymianek ma jednak także właściwości zdrowotne, a olejek z tej rośliny dobroczynnie oddziałuje na wiele dolegliwości.
Zimowo-wiosenne przesilenie to szereg drastycznych zmian w naszym środowisku: wzrost temperatury otoczenia, często gwałtowny, wydłużenie dnia ze wzrostem nasłonecznienia, zmiana czasu narzucająca zmianę rytmu dobowego, częste zmiany pogody, pojawienie się w powietrzu alergizujących pyłków kwitnących roślin i drzew, niedobór świeżych owoców i warzyw ograniczający dostępność witamin. Do tych zmian nasz organizm musi się przystosować w dość krótkim okresie czasu, pomimo że znajduje się w stanie po-zimowego kryzysu sił witalnych. Dlatego musimy pamiętać, aby dodać do tradycyjnych wiosennych porządków również te związane z naszym stylem życia.
Pod koniec zimy mamy nadzieję, że wszystkie dolegliwości miną lub choćby zelżeją. Wiosna kojarzy się z odrodzeniem i lepszym samopoczuciem. Niestety, czasem bywa wręcz przeciwnie. Co można zrobić, gdy zamiast porcji energii, wraz z wiosennym słońcem przychodzi do nas zmęczenie i apatia?
Prawie trzy czwarte Polaków nie podejmuje żadnych działań, aby ustrzec się przed grypą lub przeziębieniem. Badanie TNS OBOP wskazuje również, że do sezonu grypowego częściej przygotowują się kobiety (31%), niż mężczyźni (19%).
W styczniu odnotowano 116 759 przypadków zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę, czyli niewiele więcej niż w grudniu 2011r., kiedy chorowało 116 541 osób - wynika z raportu Centrum Informacji o Przeziębieniu i Grypie. Najwięcej zachorowań zanotowano na Mazowszu i w Wielkopolsce, najmniej zaś w województwie świetokrzyskim.
Najczęściej w okresie zimowym zyskujemy na wadze i zmagamy się z przeziębieniami. Co jeść, by nie doświadczać przyrostu masy ciała a jednocześnie wzmocnić organizm odpowiednimi składnikami odżywczymi, aby utrzymać system odpornościowy w dobrej formie?
Stres to element życia, który na stałe zagościł w naszym życiu po rewolucji przemysłowej. Codzienność nie toczy się tak spokojnie jak przed kilkoma wiekami. W mniejszym lub większym stopniu dotyczy to niemal każdego. Do najpowszechniejszych objawów stresu należą: suchość ust, pocenie się rąk oraz napięcie mięśni. Istnieje jednak szereg mniej oczywistych symptomów - warto je poznać i odpowiednio wcześnie reagować.
Powszechnie wiadomo, że kiedy temperatura na zewnątrz spada, nasza waga często rośnie. Zimą odczuwa się zwiększony apetyt na potrawy zgubne dla zdrowej i ułatwiającej zachowanie ładnej sylwetki diety. Ponadto mroźna aura nie zachęca do porzucenia domowych pieleszy i aktywności na swieżym powietrzu. Na szczęście nie jesteśmy bezradni - poniżej kilka prostych sposobów na uniknięcie zimowego nadmiaru kilogramów.
Fala mrozów, która ogarnęła Europę Wschodnią, spowodowała śmierć setek ludzi, sparaliżowała ruch na wielu drogach i znacznie zwiększyła koszty ogrzewania domów, sklepów i biur.
Sezon przeziębień trwa. Pogoda zaś nie ułatwia walki o zachowanie dobrego samopoczucia -niska temperatura, silne wiatry, opady deszczu i śniegu powodują, że zamiast spacerowania ludzie jedynie przemykają pospiesznie przez ulice, by jak najszybciej dotrzeć do celu. Bardzo łatwo jest się przeziębić, znacznie trudniej równie szybko wrócić do zdrowia, ale warto pamiętać, że dieta jest ważnym elementem terapii.
Sosna dostarczała człowiekowi od wieków wielu cennych produktów jak drewno, żywica, czy też olejki eteryczne. Była również bohaterką licznych legend i opowieści mitycznych.
Centrum Informacji o Przeziębieniu i Grypie wskazuje na znaczny wzrost zachorowań na grypę w grudniu. W okresie od 1 do 22 grudnia odnotowano 88 669 przypadków zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę, czyli znacznie więcej niż w listopadzie, kiedy chorowało 72 415 osób.