Wybierając ryby do świątecznych potraw warto zwrócić uwagę na ich wielkość, zapach oraz właściwości odżywcze. Nie wszystkie bowiem gatunki są zdrowe i nadają się do częstego spożywania.
Inspekcja Jakości Handlowej Atykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów rybnych. Inspektorzy mieli uwagi w przypadku ponad połowy skontrolowanych zakładów przetwórczych. Co ósma skontrolowana partia przetworów rybnych posiadała jakość handlową niezgodną z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów, natomiast 31,3% skontrolowanych partii było nieprawidłowo oznakowanych. Główny zarzut - zaniżanie zawartości ryb w stosunku do deklaracji na opakowaniach oraz oszukiwanie co do składu.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przyjrzała się jakości przetworów rybnych - marynat rybnych, ryb mrożonych, konserw rybnych, ryb solonych i wędzonych oraz surowców wykorzystywanych do produkcji przetworów rybnych. Skontrolowano prawie co drugą (40 procent) firmę z tej branży działającą w kraju. Wyniki niestety nie napawają niestety optymizmem - i sprowadzają się do jednego: za dużo glazury czy zalewy, za mało ryb.