Zjedzenie jednej dużej porcji mięsa ze wszystkimi dodatkami może być lepszym sposobem na uniknięcie przyrostu wagi niż unikanie wypełnienia pokaźnym daniem swojego talerza.
Wysokie spożycie soli podnosi ciśnienie krwi, to zaś stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Okazuje się jednak, że nie jest łatwo kontrolować ilość konsumowanej soli, bo znajduje się w wielu artykułach żywnościowych, czego konsumenci często nie mają świadomości.
Kiedy doświadczana sytuacja przewyższa możliwości naszych reakcji, następuje rozchwianie, a następnie proces przywracania równowagi organizmu. To właśnie stres, którego efektem są rozmaite zachowania, w tym przejadanie się. Tymczasem trzeba walczyć z niekontrolowanym jedzeniem, bo może prowadzić do nadwagi, otyłości i licznych problemów zdrowotnych.
Rekomendacja dietetyków co do jedzenia pięciu porcji warzyw i owoców dziennie jest już powszechnie znana. Ale sama wiedza to zaledwie pierwszy krok do zmiany nawyków żywieniowych, trzeba je jeszcze wprowadzić w życie.
Nie jest prawdą, że jeść można wszystko, tylko z umiarem. Istnieją produkty, które nie dostarczają żadnych wartości odżywczych. Ponadto zawierają substancje, których nadmiar jest niewskazany dla zdrowia. Dlatego warto dokładnie przeanalizować nasz jadłospis i wyeliminować te rzeczy, które nam nie służą.
Następnym razem, zanim dokonasz wyboru przekąski, zastanów się, czy odruchowo sięgasz po coś słodkiego, czy też wybierasz jakieś słone produkty, np. chipsy lub popcorn? Wolisz słodkie wino, czy wytrawne? Takie wybory mają związek z twoją osobowością, uważają naukowcy.
Jedzenie jest dla wielu osób jednym ze sposobów radzenia sobie ze stresem i problemami. Sporadyczne sprawianie sobie przyjemności za pomocą ulubionych przekąsek nie wydaje się być szkodliwe, jednak z czasem może stać się bardzo niebezpiecznym dla zdrowia nawykiem.
2006 będzie w przemyśle spożywczym rokiem produktów wzbogaconych w substancje zwiększające sprawność naszego umysłu, produktów dla seniorów oraz kontroli porcji - orzekł na podstawie przeprowadzonych obserwacji Mintel, brytyjski instytut badań rynkowych. W ostatnich miesiącach na rynek weszła rekordowa liczba nowych produktów. Wiele z nich wpisuje się w coraz popularniejszy trend zdrowego i racjonalneg odżywiania się.