Czekolada pozytywnie wpływa na zdrowie wątroby. Jest jednak jeden warunek - musi to być gorzka wersja produktu, taka z zawartością co najmniej 70 proc. kakao.
Sezon na grzyby się skończył, ale te zebrane i ususzone lub zamarynowane, dostępne są dla nas przez cały rok. A że warto po nie sięgać dość często, przekonują amerykańscy badacze, którzy odkryli, że grzyby zawierają składniki o silnym działaniu przeciwstarzeniowym.
Nowotwory to druga na świecie przyczyna śmierci. Stąd informacje o chorobie są coraz powszchniejsze. Niestety, poza rzetelnymi wynikami badań, pojawia się dużo nieprawdziwych wiadomości o raku. Poniżej kilka najczęściej powtarzanych o nim mitów.
Przeciwutleniacze są nam potrzebne, by organizm mógł normalnie funkcjonować, uchronić się przed rozmaitymi chorobami i wolniej się starzeć. Możemy zwiększyć ich ilość dzięki odpowiedniej diecie. Okazuje się jednak, że wysiłki te mogą mieć ograniczony efekt, jeśli wraz z przciwutleniaczami spożywa się mleko.
Białe owoce i warzywa są powszechnie dostępne i uważane za bardzo smaczne. Teraz zaś tym chętniej powinniśmy po nie sięgać, okazuje się bowiem, że mogą uchronić przed udarem.
Lista korzyści dla zdrowia dzięki jedzeniu orzechów jest długa - teraz można do niej dopisać także pozytywny wpływ na florę jelitową.
Picie czterech filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci – twierdzą hiszpańscy uczeni.
Oto przyjemny sposób na długowieczność - picie kawy. Kawa zawiera duże ilości antyoksydantów, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie.
Coraz to nowe diety zyskują popularność i w gąszczu sposobów na zdrowe odżywianie łatwo się pogubić. Najlepiej jednak samodzielnie wybrać to, czego nasz organizm potrzebuje, mówią dietetycy.
Serwuj sobie truskawkowy deser, jak często się da. Właściwie są one tak smaczne, że niewielu ludzi trzeba zachęcać do sięgnięcia po nie, w każdym razie oto kolejny powód do ich jedzenia - pomagają zadbać o zdrowie serca.
Jeśli chcesz spowolnić starzenie się płuc, dostarczaj sobie resweratrolu - związek ten osłabia ryzyko ryzyko zachorowania na przewlekłą chorobę płuc, bo może spowolnić ich fizjologiczne starzenie się.
Spisując listę zakupów, nie zapomnij o marchwi i innych warzywach oraz owocach bogatych w kartenoidy - dzięki nim masz szanse na lepszą pamięć w starszym wieku.
Nasiona Chia stały się ostatnio bardzo popularnym produktem. Są łatwo dostępne i szeroko polecane, ponieważ przydają wiele korzyści naszemu organizmowi, ich właściwości sprawiają, że można zaliczyć je do tzw. super-jedzenia (najbardziej odżywczego pożywienia będącego świetnym źródłem licznych minerałów, witamin, enzymów, antyoksydantów, protein, koenzymów). Oto lista profitów z jedzenia Chia.
Są w naszym kraju powszechne i niedrogie. Chętnie robimy z nich konfitury i dodajemy do ciast, a nawet dań mięsnych - śliwki, bo o nich mowa - powinny na stałe zagościć w menu, bo mogą przydać wielu korzyści dla zdrowia i urody.
Warto używać kremów ochronnych nawet w czasie, gdy słońce słabo świeci, a tym bardziej, jeśli okres świąteczny zamierzasz spędzić w cieplejszym miejscu. Uważaj na ekspozycję na promieniowanie słoneczne, bo może znacznie uszkodzić skórę i ją postarzeć.