Agothosma Betulina, czyli Buchu, to roślina, z której w Afryce Południowej robi się cenioną ze względu na walory zdrowotne herbatę. Napój zawiera ważne składniki odżywcze i ma właściwości odmładzające.
Obecnie są łatwo dostępne i stają się coraz popularniejsze w polskich domach - polubiliśmy oliwki i chętnie dodajemy do różnych dań. Jednak nie tylko za smak trzeba je cenić - dają wiele korzyści dla zdrowia i urody. Oto lista dziesięciu z nich.
Lato jest czasem, w którym szczególnie łatwo zadbać o to, aby nasza dieta była bogata w warzywa i owoce. Nie powinno wśród nich zabraknąć arbuza.
Kolejne badania dowodzą, że warto pić kawę. Kilka filiżanek dziennie istotnie osłabia prawdopodobieństwo śmierci z powodu chorób serca.
Nowe badania po raz kolejny potwierdzają, że jedzenie czekolady w umiarkowanych ilościach może być dobre dla serca.
Jej kulinarna popularność od lat nie maleje. Świetnie smakuje, ma ważne właściwości prozdrowotne, przydaje się do wielu potraw i jest łatwo dostępna - chodzi oczywiście o marchew. Warzywo ma wiele różnych zastosowań.
Niektóre produkty mogą sprzyjać ochronie przed nowotworami. Jednym z nich jest awokado.
Codzienne serwowanie sobie filiżanki kawy to prozdrowotny wybór, bo zawiera ona dużo przeciwutleniaczy, które pomagają zachować młodość i uchronić się przed wieloma chorobami. Okazuje się, że wpływ na jej właściwości m. in. sposób palenia.
Czosnek już na dobre zyskał miano naturalnego leku na wiele rozmaitych dolegliwości ze względu na swoje silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Teraz do listy korzyści z jego jedzenia można dopisać ochronę przed Chorobą Parkinsona i Alzheimera.
Sama w sobie jest powszechnie lubianym deserem lub stanowi jego składnik. Ale czekolada może mieć wiele zastosowań. Zobacz, do czego może przydać się ten popularny smakołyk.
Jabłko to owoc o nadzwyczajnych właściwościach leczniczych, zarówno jeśli chodzi o walkę z cholesterolem, jak i innymi chorobami. Teraz odkryto, że dwa jabłka dziennie istotnie obniżają ryzyko nadmiaru tzw. „złego cholesterolu" LDL.
Na londyńskim Global Food Innovation Summit zaprezentowano Esthechoc, czekoladę, która została opracowana po to, by zwalczać efekty starzenia.
Upływ czasu nieubłaganie daje o sobie znać m. in. po wyglądzie skóry. Okazuje się jednak, że styl życia w znacznym stopniu wpływa na stan skóry, a przez to, na ile lat się wygląda. Zobacz, jaka dieta może ci zapewnić gładką, zdrową, młodo wyglądającą cerę.
Ciepiący na syndrom chronicznego zmęczenia mają problemy z zasypianiem, doświadczają też gorszego nastroju i czują się nieustannie zmęczeni. Ta choroba dotyczy co trzeciego Polaka w grupie wiekowej 30-40 lat. Jak walczyć z tym problemem?
Już wiele napisano o niezwykłych wartościach odżywczych orzechów. Choć są bowiem kaloryczne, zawierają zdrowe kwasy omega-3, a także ważne witaminy i minerały. Orzeszki ziemne są jednak nie tylko świetnym dodatkiem do dań czy przekąską. Zobacz, jak jeszcze można je wykorzystać.