Siwienie włosów jest powszechnie uznawane za nieuniknioną oznakę starzenia. Jednak uczeni z Uniwersytetu Nagoya w Japonii, ustalili, że proces ten może być hamowany dzięki jednemu z przeciwutleniaczy.
Naturalne produkty w medycynie tradycyjnej były stosowane od tysiącleci w celu zwalczania całej gamy dolegliwości. Teraz odkryto, że popularny starożytny „środek", owoc bzu czarnego, może pomóc w walce z grypą.
Dieta bogata w przeciwutleniacze, czyli zawierająca m. in. karczochy, borówki i orzechy pekan, może powstrzymać główną przyczynę utraty wzroku związanej z wiekiem w krajach rozwiniętych.
Kombucha to musujący, cierpki napój wytwarzany przez fermentację herbaty. Eksperci postanowili fermentować też inne napoje roślinne, aby zbadać ich różne właściwości odżywcze i smaki.
Post może pomóc ludziom schudnąć, ale okazuje się, że może też zwiększyć aktywność metaboliczną, zwiększyć ilość przeciwutleniaczy w organizmie i pomóc odwrócić niektóre skutki starzenia się, mówią japońscy eksperci.
Choroba Parkinsona to schorzenie neurodegeneracyjne spowodowane utratą neuronów produkujących dopaminę, neuroprzekaźnik niezbędny dla kontroli motorycznej i funkcji poznawczych. Wraz ze starzeniem się społeczeństw liczba pacjentów z chorobą Parkinsona gwałtownie rośnie, stąd szuka się nowych sposobów na zmniejszenie ryzyka jej rozwoju.
Naturalnie występujące przeciwutleniacze w orzechach pekan mogą przyczynić się do zdrowia serca i zapobiegania chorobom układu krążenia.
Społeczeństwa na całym świecie szybko się starzeją, a wśród osób starszych obserwuje się zwiększoną częstość występowania objawów depresyjnych w późnym wieku. Okazuje się, że takie zjawisko można by relatywnie łatwo osłabić - dieta stosowana w średnim wieku może mieć wpływ na samopoczucie psychiczne w starszych latach.
Amerykański Narodowy Instytut Zdrowia (National Institutes of Health, NIH) podaje, że codzienne przyjmowanie suplementu zawierającego witaminy i minerały o działaniu przeciwutleniającym spowalnia rozwój późnego stadium suchej formy zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD). To może pomóc osobom w późnym stadium choroby zachować widzenie centralne.
Banany od dawna są ulubionym źródłem energii sportowców wytrzymałościowych i rekreacyjnych. Owoce stanowią bogate źródło potasu i innych składników odżywczych i łatwo je zabrać ze sobą rowerzystom, biegaczom, czy wędrującym pieszo.
Osoby, które gotują z dodatkiem oleju sezamowego i olejów z otrąb ryżowych, mogą liczyć na znaczny spadek ciśnienia krwi i poprawę poziomu cholesterolu.
Uszkodzenia komórek spowodowane stresem oksydacyjnym są główną przyczyną związanego z wiekiem osłabienia zdolności poznawczych i siły mięśni. Przeciwutleniacze mogą zmniejszać stres oksydacyjny i zapobiegać pogorszeniu się stanu zdrowia związanemu ze starzeniem się.
Część składników cebuli ma właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe, więc można wykorzystać to warzywo do konserwacji żywności.
Zanieczyszczające mieszaniny metali i pozostałości leków są szkodliwe dla zdrowia, ale okazuje się, że dieta wzbogacona selenem może ograniczyć te szkody.
Maliny i jeżyny - powszechne w Europie Środkowej - nazywane są superjedzeniem ze względu na ich wyjątkowe właściwości przeciwutleniające.
Sotagliflozyna – lek na choroby nerek i cukrzycę pomaga uchronić się przed udarem