Często sami doprowadzamy nasz organizm do zmęczenia nie dostarczając mu odpowiedniej dawki pożywienia. Możemy temu jednak zapobiec stosując odpowiednią dietę. W wielu przypadkach to właśnie niewłaściwa dieta jest przyczyną utraty energii. Zmiana sposobu odżywiania pomoże rozwiązać te problemy. Określone pokarmy sprzyjają wykonywaniu konkretnych czynności a właściwie zbilansowana dieta jest najlepszym źródłem energii. Prawidłowe odżywianie się polega na zaplanowaniu posiłków oraz odpowiednim dobraniu pokarmów.
Powszechnie już wiadomo, że probiotyki, takie jak Lactobacillus acidophilus, mogą mieć korzystny wpływ na problemy żołądkowe, np. wzdęcia. Teraz naukowcy z Northwestern University Feinberg School of Medicine w USA ulepszyli probiotyki przekształcając je w skuteczny lek przeciwzapalny.
Za oknami pojawiają się oznaki nadchodzącej zimy – ochłodzenie, plucha, pierwsze przymrozki. A wraz z nimi rosną szanse na to, że nasza odporność może nie poradzić sobie z bakteriami i wirusami. Wtedy na pomoc przychodzi dieta. Jak prawidłowo się odżywiać, aby wzmocnić naszą odporność i uniknąć przeziębienia? Jakie są fakty i mity związane z odżywianiem, podczas choroby?
Popularnie utarło się przekonanie o niezawodności działania antybiotyków. Wciąż uważane są za najskuteczniejsze leki zwalczające poważne zakażenia bakteryjne. W okresie jesienno-zimowym sięgamy po nie szczególnie często i chętnie, upatrując właśnie w nich zbawiennych mocy. Statystyki biją na alarm wskazując na ich nadużywanie i częste stosowanie niezgodnie z przeznaczeniem. Ponadto wiele kuracji antybiotykami prowadzi do ujawniania się niepożądanych efektów, chociażby takich jak zniszczenie flory bakteryjnej w organizmie, co przyczynia się do infekcji miejsc intymnych u kobiet czy problemów układu pokarmowego. Jak zatem przeprowadzić skuteczną i bezpieczną antybiotykoterapię?
Oprócz dokonania zmian w stylu życia, takich jak przyjęcie specjalnej diety i poddawanie się technikom redukcji stresu, eksperci polecają również hipnoterapię i probiotyki jako metody złagodzenia objawów zespołu jelita drażliwego (irritable bowel syndrome - IBS).
Probiotyki to odpowiednio wyselekcjonowane bakterie, głównie z grupy Lactobacillus lub Bifidobacterium, które posiadają właściwości prozdrowotne potwierdzone badaniami naukowymi. Pozwalają leczyć niektóre schorzenia, wzmacniają układ odpornościowy, opóźniają procesy starzenia i zapobiegają chorobom cywilizacyjnym.
Dodanie większej ilości błonnika do codziennej diety pomaga układowi odpornościowemu zwalczyć infekcje.
Kapituła Nagrody Zaufania wręczyła statuetki „Złotego OTISA 2009" laureatom szóstej edycji konkursu. Uroczystość zapoczątkowała jednocześnie akcję profilaktyczną „Uwaga nerki!".
W badaniach klinicznych przeprowadzonych w Finlandii udowodniono, że stosowanie Lactobacillus rhamnosus GG zwiększa odporność na infekcje dróg oddechowych.
Przesilenie wiosenne to okres zwiększonego zapotrzebowania na substancje odżywcze. Tylko odpowiedniej jakości produkty żywnościowe dostarczą organizmowi składników odżywczych pozwalających przejść z zimowego na wiosenny czas pracy.
Na dolegliwości żołądkowe cierpi coraz więcej Polaków, zgaga, biegunka, zaparcia, wzdęcia to najczęstsze z nich. Wywołują je czynniki, takie jak: nieprawidłowe odżywianie, stres, alkohol, papierosy, leki, nieaktywny tryb życia.
Probiotyki są wyselekcjonowane bakterie kwasu mlekowego i zbliżone do nich bifidobakterie, które stanowią uzupełniający składnik diety i wykazują korzystny wpływ na stan zdrowia organizmu człowieka. Probiotyki redukują uczucie dyskomfortu jelitowo-żołądkowego wywołanego stresem. Znajdują także zastosowanie przy biegunkach, wzdęciach i nietolerancjach pokarmowych (zwłaszcza w czasie podróży) pozwalają utrzymać równowagę flory bakteryjnej jelit.
Nie wszystkich bakterii powinniśmy unikać, probiotyki to bakterie, które wspomagają pracę naszego organizmu.