Warzywa i owoce są źródłem wielu witamin i minerałów, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w konsekwencji – do lepszego samopoczucia. W jaki sposób? Nasza dieta bezpośrednio wpływa na pracę jelit, a zgromadzonym w nich bakteriom służą tzw. prebiotyki, zawarte głównie w świeżych warzywach i owocach. Warto zatem jeść je codziennie w odpowiedniej ilości.
U pacjentów z zespołem jelita drażliwego objawom tej dolegliwości mogą również towarzyszyć symptomy depresyjne i zaburzenia lękowe. Z kanadyjskich badań wynika, że stosowanie probiotyków mogłoby złagodzić te objawy.
Pogoda nas nie rozpieszcza i naprawdę łatwo jest się przeziębić. Wystarczy jednak kilka prostych działań, by poprawić odporność i móc liczyć na przebycie sezonu bez chorób.
Lista korzyści dla zdrowia dzięki jedzeniu orzechów jest długa - teraz można do niej dopisać także pozytywny wpływ na florę jelitową.
Probiotyki mogą mieć efekty przeciwdepresyjne. Choć działają w jelitach, ich skutki mają wpływ na sposób działania mózgu.
Jeśli zmagasz się ze stresem i lękiem, pomóc może ci jogurt z probiotykami.
W jelitach i na skórze żyją miliardy pożytecznych dla człowieka bakterii. Niestety w ciągu życia mikroflora jelitowa ulega systematycznemu niszczeniu. Negatywnie wpływa na nią nie tylko stres i nieodpowiedni tryb życia, ale także zażywane leki. Jednymi z największych czynników szkodzących przyjaznym bakteriom, są właśnie antybiotyki. Natomiast probiotyki, czyli przyjazne bakterie, pozytywnie wpływają praktycznie na każdy aspekt zdrowia człowieka, w szczególności na przewód pokarmowy.
Osoby z syndromem chronicznego zmęczenia zmagają się z trudnymi objawami wyczerpania do tego stopnia, że trudno im wykonywać rutynowe obowiązki. Nie jest jasne, co konkretnie wyzwala dolegliwość, a do jej diagnozy potrzeba wielu różnych testów.
Antybiotyk to czasami konieczność. Podczas leczenia antybiotykiem warto przyjmować probiotyki. Probiotyk zmniejsza oddziaływanie bakterii patogennych, wzmacniając układ immunologiczny człowieka. Jak wybrać najlepszy?
Wraz ze wzrostem świadomości ludzi o wpływie pożywienia na stan organizmu, zwiększa się zainteresowanie produktami, które spełniają funkcje dodatkowe. Istnieją bowiem substancje spożywcze, które nie tylko mają bardzo korzystne działanie na poprawę stanu zdrowia, ale też zapobiegają chorobom. Przykładem tych produktów są niewątpliwie probiotyki.
Regularne przyjmowanie probiotyków, takich jak te zawarte w niektórych jogurtach lub suplementach, może pomóc złagodzić podwyższone ciśnienie krwi.
Regularne dostarczanie sobie probiotyków pomaga kobietom w zrzuceniu nadmiaru kilogramów, przekonują uczeni z Université Laval w Quebec w Kanadzie.
Jeszcze na początku ubiegłego wieku jogurty uchodziły za lekarstwo i sprzedawano je w aptekach. Teraz te przetwory mleczne dostępne są w każdym sklepie spożywczym i coraz chętniej po nie sięgamy. Związek Polskich Przetwórców Mleka chce przypomnieć Polakom o korzyściach dla naszego zdrowia, płynących ze spożywania jogurtu, stąd też kampania „Jogurt na dobry dzień”.
Zdrowa i zrównoważona dieta jest najlepszym sposobem zapewnienia sobie zdrowia i dobrego samopoczucia. Metoda konstruowania jadłospisu może więc złagodzić objawy wielu dolegliwości psychofizycznych.
Antybiotyki ocalają życie, ale to nie znaczy, że są lekiem idealnym na infekcje bakteryjne - stanowią trudną do przecenienia pomoc, jednakże likwidując chorobę jednocześnie zabijają potrzebne bakterie w przewodzie pokarmowym.