Ludzie mniej skupiają się na złych uczuciach i doświadczeniach z przeszłości (tj. rozmyślaniu) już po czterech tygodniach przyjmowania probiotyków.
Grupa bakterii zwana Enterobacteriaceae, w tym Klebsiella pneumoniae, Shigella, E. coli i inne, jest obecna w niewielkich ilościach jako część zdrowego mikrobiomu jelitowego człowieka. Jednak w dużych ilościach - na przykład spowodowanych nasilonym stanem zapalnym w organizmie lub spożyciem skażonej żywności - bakterie te mogą powodować choroby. W skrajnych przypadkach zbyt duża ilość Enterobacteriaceae w jelitach może zagrażać życiu.
Jeśli lubisz serwować sobie rano zwykły jogurt, dodaj do niego łyżkę miodu - to pyszny sposób na osłodzenie ulubionego śniadania. Wspomaga to również kultury probiotyczne w jogurcie, mówią eksperci z University of Illinois Urbana-Champaign.
Zidentyfikowano dwa szczepy probiotyków, które można stosować dla zmniejszenia masy ciała u otyłych psów.
Bakterie jelitowe mogą zmniejszać skuteczność niektórych leków na nadciśnienie.
Miliony ludzi na całym świecie cierpią na chorobę afektywną dwubiegunową, dolegliwość psychiczną cechującą się skrajnymi zmianami nastroju - od depresji do manii. Standardowe leczenie choroby obejmuje połączenie psychoterapii i leków, w tym stabilizatory nastroju i leki przeciwpsychotyczne. Pomocne mogą być także probiotyki.
Nadmierne spożycie alkoholu prowadzi do kaca i bólów głowy, zmęczenia oraz nudności. Picie alkoholu ma również związek z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym z chorobami serca, marskością wątroby i zaburzeniami odporności. Jednym ze sposobów uniknięcia tych konsekwencji jest oczywiście ograniczenie picia napojów wyskokowych, jednak uczeni z Chin znaleźli sposób łagodzenia kaca i innych niepożądanych skutków - genetycznie zmodyfikowany probiotyk.
Jelito cienkie to miejsce aktywności drobnoustrojów i cel leczenia probiotykami między innymi z biegunki, nieswoistego zapalenia jelit i zespołu jelita drażliwego. Aby jednak trafić jelita, probiotyki muszą najpierw przejść przez żołądek, wrogie kwaśne środowisko, które może zniszczyć te pożyteczne bakterie. Teraz opracowano ochronny żel, który zapewnia probiotykom bezpieczniejszą drogę.
Enzym wytwarzany podczas fermentacji warzywa powszechnego w kuchni japońskiej może zwiększać ilość co najmniej jednej pożytecznej bakterii związanej ze zdrowiem okrężnicy.
Czerwone, fioletowe i niebieskie pigmenty w owocach, warzywach zwane antocyjanami mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy dzięki oddziaływaniu na metabolizm energetyczny, mikroflorę jelitową i osłabianie stanów zapalnych.
Orzechy włoskie w diecie zmieniają skład bakterii w jelitach i w ten sposób mogą wpływać na poprawę zdrowia.
Sezon na borówki (czarne jagody) trwa. Sięgnij po te owoce, jeśli chcesz zadbać o zdrowie układu pokarmowego.
Wystarczyło osiem tygodni zdrowego stylu życia, by biologicznie odmłodzić się o trzy lata. Dwumiesięczne zmiany obejmowały: zdrową dietę, odpowiednio długi sen, regularną aktywność fizyczną oraz relaks, a także suplementację probiotykami i określonymi składnikami odżywczymi.
Dobra wiadomość dla tych, którzy lubią zaczynać dzień od filiżanki kawy: singapurscy badacze stworzyli nowe probiotyczne napoje kawowe i herbaciane.
Osobom, które odczuwają objawy lęku, można pomóc dzięki regulacji flory bakteryjnej w jelitach za pomocą probiotycznej i nieprobiotycznej żywności oraz suplementów.
Sotagliflozyna – lek na choroby nerek i cukrzycę pomaga uchronić się przed udarem