Owoce mnicha (luo han guo, Siraitia grosvenorii) wyróżnia się wyjątkowo słodkim smakiem, który pochodzi z naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i mogrozydy. Wystarczy niewielka ilość ekstraktu, by osłodzić jedzenie i napoje, dlatego po pewnej modyfikacji, pełni rolę słodzika, pomagając jednocześnie ograniczyć ilość cukru w diecie. Jak się okazuje, może mieć jednak o wiele więcej prozdrowotnych zastosowań.
Wiele osób sięga po jedzenie wzbogacone w błonnik, aby wspomóc odchudzanie i zapobiec chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca czy nowotwory.
Polifenol amazońskiego owocu camu camu (o nazwie kastalgina), zwiększa skuteczność immunoterapii u myszy, zmieniając ich mikrobiom.
Przewód pokarmowy człowieka zasiedla niezwykle bogata mikroflora. Kolejne doniesienia naukowe potwierdzają silny związek pomiędzy mikrobiotą jelit a funkcjonowaniem całego organizmu człowieka, w tym nawet mózgu. Jednak, aby zespół mikroorganizmów jelitowych miał optymalne warunki do rozwoju, niezbędne jest dostarczenie składników pokarmowych, od których uzależniony jest wzrost bakterii.
Warzywa i owoce są źródłem wielu witamin i minerałów, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w konsekwencji – do lepszego samopoczucia. W jaki sposób? Nasza dieta bezpośrednio wpływa na pracę jelit, a zgromadzonym w nich bakteriom służą tzw. prebiotyki, zawarte głównie w świeżych warzywach i owocach. Warto zatem jeść je codziennie w odpowiedniej ilości.
Najczęściej w okresie zimowym zyskujemy na wadze i zmagamy się z przeziębieniami. Co jeść, by nie doświadczać przyrostu masy ciała a jednocześnie wzmocnić organizm odpowiednimi składnikami odżywczymi, aby utrzymać system odpornościowy w dobrej formie?
Dodanie większej ilości błonnika do codziennej diety pomaga układowi odpornościowemu zwalczyć infekcje.
Dla miłośników jedzenia i smakoszy nigdy nie jest odpowiednia pora na odchudzanie. Latem chce się korzystać z wakacji i sezonowych pyszności. Jesienią zazwyczaj zajada się stres powrotu do codziennych obowiązków. Zimą organizm sam domaga się większej dawki kalorii. Ponadto okres świąteczno-karnawałowy nie sprzyja odchudzaniu. No i wreszcie wiosną przychodzi czas na refleksje przed wakacjami. Ale wtedy zazwyczaj okazuje się, że zbędnych kilogramów jest już za dużo...
Jesienią, kiedy pada i wieje, a słonecznego światła z każdym dniem ubywa, szczególnego znaczenia nabiera to, co jemy. Przewód pokarmowy jest największym organem układu odpornościowego. Odpowiednio dobraną dietą nie tylko dostarczamy niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów, ale możemy sprawić, że jelita, niezwykle wrażliwe na działanie wnikających do organizmu chorobotwórczych substancji, staną się za sprawą zdrowej flory bakteryjnej pierwszą barierą, chroniącą organizm przed infekcjami.