Prawie wszyscy coraz bardziej dbamy o to, by na naszych talerzach znajdowały się zdrowe, wartościowe produkty. Mimo, że o zdrowej żywności wiemy coraz więcej, wciąż w naszym społeczeństwie pokutują mity żywieniowe nie mające nic wspólnego z rzeczywistością. Oto kilka z nich.
Jogurt jest napojem znanym ludzkości od wieków. Ma wiele zalet: wzmacnia odporność, poprawia stan skóry, spowalnia proces starzenia się organizmu, poprawia trawienie, wzmacnia kości i zęby. Lekarze i dietetycy zalecają, by codziennie spożywać przynajmniej jeden kubeczek jogurtu (ok. 200 g), ale dla niektórych osób może to być dość kłopotliwe. Jak pogodzić zalecenia lekarzy z własnymi potrzebami i możliwościami? Zrobić jogurt własnoręcznie.
Kobiety stale poszukują informacji na temat prawidłowego odżywiania. Dookoła słyszy się wiele o różnych dietach. Jedne każą liczyć kalorie, inne eliminują tłuszcze. Zapomina się jednak, że najlepsza dieta, to ta, która jest dobrze zbilansowana. Czy tłuszcze są jej ważnym elementem? O tym będą mogły się przekonać warszawianki, które 29 października w klubokawiarni Babie Lato przy ul. Grzybowskiej 30 spotkają się z dietetykiem. Kolejne spotkania odbędą się w listopadzie.