To, że palenie szkodzi wiedzą chyba wszyscy. Do tej pory jednak skupiano się na "poważniejszych" chorobach płuc czy serca jako tych, które najczęściej są skutkiem palenia tytoniu. Palenie jednak negatywnie wpływa również na zęby. Warto zerwać ze zgubnym nałogiem, a okazja ku temu będzie 31 maja, kiedy to przypada Dzień bez papierosa.
Na myśl o leczeniu kanałowym wielu pacjentów gabinetów stomatologicznych dostaje gęsiej skórki. A z leczeniem kanałowym jest tak, że właściwie wyleczony kanałowo ząb może spełniać swoją funkcję jeszcze długie lata.
Fluor stanowi składnik kości i zębów. Wzmacnia szkliwo, zębinę, powstrzymuje rozwój próchnicy i minimalizuje rozpuszczalność szkliwa. Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania kości. Ponadto oddziałuje na gospodarkę wapnia i fosforu w organizmie. Minera jest potrzebny do zapewnienia optymalnego wzrostu młodego organizmu.
Naukowcy z University of Leeds w Wielkiej Brytanii opracowali sposób leczenia próchnicy zębów, który odwraca szkody spowodowane przez kwasy i regeneruje tkankę zęba, a wszystko to bez borowania.
Korzyści płynących z przestrzegania zasad higieny jest niewątpliwie wiele, a mycie zębów dwa razy dziennie to podstawa utrzymania zdrowia jamy ustnej. Tymczasem warto pamiętać, że niektóre nawyki higieniczne, które były nam wpajane od wczesnego dzieciństwa, mogą okazać się szkodliwe dla naszych zębów i dziąseł.
W ciepłe dni chętnie sięgamy po orzeźwiające napoje. Uważajmy jednak na to, co pijemy. Kolorowe, gazowane napoje pełne cukru, a także popularne napoje energetyczne niszą zęby. Zębom szkodzi zawarty w napojach cukier, kwas oraz barwniki. Szczególnie narażone na negatywny wpływ napojów są dzieci.
Chociaż prawie co drugi Polak przy wyborze pasty do zębów kieruje się jej właściwościami, to tylko 11% badanych zapoznaje się z jej składem, również podanym na opakowaniu - wynika z badania przeprowadzonego w ramach programu Laboratorium Vademecum.
Cukier spożywany w nadmiarze ma niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka, dlatego WHO w ramach strategii przeciwdziałania otyłości, niezakaźnym chorobom przewlekłym i próchnicy apeluje do ograniczenia konsumpcji cukru. Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną powstawania próchnicy oraz może prowadzić do otyłości.
To trawestacja fragmentu piosenki zespołu Piersi, tytuł utworu mógłby jednak posłużyć za hasło kampanii prozdrowotnej, okazuje się bowiem, że pocałunki działają leczniczo oraz spełniają inne pożyteczne funkcje...
Ciepły wiatr coraz częściej przynosi obietnicę wiosny. W nowy sezon każdy z nas chce wejść pozytywnie odmieniony - zmotywowany, szczuplejszy, szczęśliwszy. Jednak efekt osiągnięty dzięki miłej aparycji zejdzie na dalszy plan, gdy zagadnięty rozmówca będzie musiał wycofać się pod naporem nieświeżego oddechu.
Podjadanie słodyczy jest najczęściej popełnianym błędem podczas stosowania diety. Trudno jest pamiętać, pamiętać, że czekolada czy batonik przyniesie tylko chwilę przyjemności, by później przy nadwyżce kalorii odłożyć się jako tłuszcz i wywoływać wyrzuty sumienia.
Choroby dziąseł są główną przyczyną utraty zębów u dorosłych. Z nowych badań wynika jednak, że zwiększenie w diecie ilości produktów mlecznych, takich jak mleko, ser, czy jogurt może znacznie poprawić stan zdrowia dziąseł.
Nazywana najstarszym i najsłynniejszym napojem świata, zielona herbata staje się coraz bardziej doceniana. We wschodniej Azji właściwości profilaktyczno-lecznicze tego napoju były znane już 5000 lat temu, a dopiero trzy wieki temu zaczęli się do niej przekonywać Europejczycy. Teraz liście zielonej herbaty królują w kuchni, lecznictwie, a ostatnio także w kosmetologii. Coraz częściej ekstrakt z zielonej herbaty można znaleźć w kosmetykach do pielęgnacji ciała. Co sprawia, że zielona herbata potrafi jednocześnie wzmocnić nas od środka i zregenerować na zewnątrz?
Z danych Ministerstwa Zdrowia wynika, że 98% dorosłych Polaków i 90% dzieci ma próchnicę. To dzwonek alarmowy, by walką z próchnicą zająć się na poważnie. A zacząć od... powrotu do szkoły. Do szkoły prawidłowego mycia zębów.
Truskawki, czereśnie, brzoskwinie, wiśnie, śliwki, jagody, jabłka, gruszki - lato to ulubiona pora wszystkich amatorów owoców. Dietetycy od lat powtarzają, że są one doskonałym źródłem witamin. Kochamy je za aromat i orzeźwiający, często słodki smak. I zajadamy się nimi przez całe wakacje, zapominając, a może nie wiedząc, że mogą zaszkodzić naszym zębom.