Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną próchnicy oraz może prowadzić do otyłości. Sposobem ograniczenia spożycia cukru dodanego w diecie jest jedzenie owoców i warzyw zamiast słodkich przekąsek czy deserów. Owoce i warzywa dostarczają niewiele kalorii oraz są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika.
Według ogólnopolskich badań ponad 80% badanych przyznaje, że ma problemy z chorobami zębów i dziąseł. Ponadto Polacy mają duże braki w uzębieniu, średnio osobie w wieku 19-34 lat brakuje aż 8 zębów. Zjawisko utraty uzębienia przybiera masowy charakter po 45 roku życia
Czyszczenie zębów jest dla każdego z nas nieodzowną czynnością każdego dnia. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy z faktu, iż nie rozwiązuje ono wszystkich problemów związanych z higieną jamy ustnej. Równie ważne jest czyszczenie języka, dzięki któremu możemy pozbyć się wielu bakterii, nieprzyjemnego zapachu z ust, a także poprawić działanie kubków smakowych.
Specjaliści od dawna starają się opracować środek, który ochroni zęby przed zagrażającymi im bakteriami. W aptekach oraz drogeriach dostępne są różnego rodzaju pasty i płyny do higieny jamy ustnej.
Żurawina to roślina o szczególnych właściwościach, której charakterystyczny, cierpko-słodki smak zna chyba każdy z nas. Występuje w północnej części naszego kraju i należy do czołówki roślin o udowodnionych korzyściach prozdrowotnych.
Nadmierne spożywanie cukru szkodzi organizmowi. Cukier powoduje nadwagę i otyłość, utrudnia metabolizm witaminy B1 i innych cennych składników. Przyczynia się też do rozwoju takich chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca typu II, miażdżyca czy próchnica zębów, a ponadto prowadzi do osłabienia odporności.