Woda kokosowa to popularny napój w krajach o klimacie tropikalnym, ale stała się bardzo modna jako super-jedzenie (czy dokładniej - super-napój) i coraz częściej sięgają po nią mieszkańcy Zachodu.
Jej kulinarna popularność od lat nie maleje. Świetnie smakuje, ma ważne właściwości prozdrowotne, przydaje się do wielu potraw i jest łatwo dostępna - chodzi oczywiście o marchew. Warzywo ma wiele różnych zastosowań.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dorośli powinni spożywać mniej niż 2000 mg sodu lub 5 g (1 łyżeczkę) soli oraz co najmniej 3.510 mg potasu na dobę. Osoby ze zwiększonym poziomem sodu i niskim poziomem potasu są narażone na podwyższone ciśnienie krwi, co może prowadzić do chorób serca i udaru mózgu.
Jedzenie nowej odmiany brokułów mogą obniżyć poziom „złego" cholesterolu we krwi o 5-7 proc.
Pewne sposoby pozbywania się przeziębienia czy utraty na wadze są bardzo oryginalne, ale niektórzy skłonni są nawet do ekscentrycznych posunięć, jeśli takowe mają dać upragniony skutek. Zanim jednak zacznie się szukać nietypowych metod odzyskania zdrowia czy schudnięcia, warto wypróbować nieskomplikowane, domowe terapie. Niezwykle pomocna jest woda z cytryną...
Bakłażany są bogate w błonnik i wiele innych składników odżywczych, które wspomagają ochronę przed powszechnymi chorobami. A ponieważ warzywa te można przyrządzić na wiele różnych sposobów, mogą zasmakować niemal każdemu.
Od jakiegoś czasu robią w Polsce niezwykłą karierę. Oliwki powszechnie dodaje się do wielu potraw, sporządzany z nich a olej coraz częściej zastępuje w naszej kuchni innego rodzaju tłuszcze. To dobry trend, ponieważ oliwki mają wiele dobrych dla zdrowia właściwości. Oto lista najważniejszych.
Są smaczne i bardzo zdrowe - oto, dlaczego warto sięgnąć po gruszki.
Jest stosowany od czasów starożytnych jako lek i jako przyprawa. Koper włoski (inaczej fenkuł włoski) jest warzywem cenionym za chrupiącą teksturę i świeży smak przypominający nieco anyż. Ma wiele kulinarnych zastosowań - może być spożywany zarówno surowy, jak i gotowany, silnie kojarzy się z grecką i włoską kuchnią, ale ostatnio został rozpowszechniony na całym świecie. Przydaje też ważnych korzyści zdrowotnych, może osłabić ryzyko raka i chorób serca. Zawiera silne antyoksydanty.
Są dość popularne na naszych stołach, ale jeśli ktoś rzadko je sobie serwuje, powinien przeczytać poniższe informacje i znaleźć motywację do umieszczenia jaj w diecie.
Czas odkryć niezwykłe nasiona Chia - to produkt, który obfituje w składniki odżywcze zapewniające dobre zdrowie.
Rozpoczął się sezon na dynie i warto wykorzystać przepisy na dania z tym smacznym i zdrowym warzywem. Choć okazuje się, że dynia może mieć i inne zastosowania.
Okazuje się, że nie tylko nadmiar soli szkodzi. Jej niedobór także nie sprzyja zdrowiu.
Dojrzałym i starszym paniom szczególnie poleca się produkty bogate w potas. Dzięki temu mogą obniżyć u siebie ryzyko udaru.
Osoby z dużą ilością pokarmów bogatych w potas w diecie mogą być mniej narażone na udar mózgu.