Pomidory przybyły do Polski wraz z włoszczyzną z dworu królowej Bony. Tam z kolei przywędrowały aż z Ameryki Południowej. To właśnie stamtąd, z języka Azteków pochodzi określenie pomidora – tomat – przejęte przez wiele europejskich języków. Polski pomidor pochodzi z języka włoskiego i oznacza złote jabłka.
Dobra, świeża woda jest nam niezbędna do życia tak samo jak tlen. Nieprzypadkowo woda zajmuje ponad 70% powierzchni Ziemi oraz 60% masy każdego człowieka. Dzięki wodzie organizm może prawidłowo funkcjonować, bowiem woda jest rozpuszczalnikiem i nośnikiem substancji odżywczych, reguluje ciśnienie tętnicze, temperaturę ciała, usuwa szkodliwe produkty przemiany materii i podnosi odporność. Woda sprawia, że skóra jest wilgotna, gładka, a tkanki i narządy dobrze odżywione.
Nadciśnienie to problem wielu Polaków, leczenie tej choroby polega głównie na przyjmowaniu leków, warto też pamiętać o odpowiedniej diecie.
Krewetki są jednymi z najpopularniejszych na świecie owoców morza. Ze względów smakowych i odżywczych warto włączyć je do codziennej diety. Aby nasze menu zdrowo i oryginalnie urozmaicić wystarczy sięgnąć po te łatwo dziś dostępne śródziemnomorskie skarby.
Według zaleceń dietetyków dania z ryb powinno się jadać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Planując wiosenną dietę warto więc pamiętać o umieszczeniu ich w jadłospisie. Lista zdrowotnych zalet dań rybnych jest dość długa, oto ich krótkie przypomnienie – może zachęci do zasmakowania w potrawach tego rodzaju.
Kuchnia bez pomidorów? Niemożliwe. O włoskiej czy hiszpańskiej moglibyśmy wręcz zapomnieć. Ale nawet nasza, rodzima, polska kuchnia nie istnieje bez pomidorów. Nie sposób przecież wyobrazić sobie menu bez ulubionej zupy pomidorowej, albo frytek bez keczupu.
Co roku z niecierpliwością wyglądamy wiosny, nie mogąc się po długiej zimie doczekać słońca, ciepła, świeżych warzyw i owoców. Wielu z nas odczuwa jednak nieprzyjemne skutki tej nagłej zmiany aury...
Jesień i zima to czas, kiedy najczęściej chorujemy, dopada nas grypa i katar. Sok z malin jest w dalszym ciągu, tak jak bywało za czasów naszych prababek, najskuteczniejszym i najzdrowszym lekiem na pierwsze symptomy przeziębienia.
Spożycie ryb w Japonii, której mieszkańcy poszczycić mogą się długowiecznością, to około 40 kg na osobę rocznie. Statystyczny Polak zjada w ciągu roku niecałe 7 kg ryb, to błąd - twierdzą lekarze i dietetycy.
Mąkę kukurydzianą otrzymuje się z przemiału kukurydzy. Charakteryzuje się ona szerokim zastosowaniem w żywieniu, szczególnie w diecie bezglutenowej.
Według starej zasady „śniadanie powinno być królewskie, obiad książęcy, a kolacja żebracza”. Pierwszy posiłek w ciągu dnia stanowi bazę dla naszego prawidłowego funkcjonowania i chroni nas przed atakami głodu, zaspokajanymi najczęściej czymś słodkim.
Sezam - główny składnik wielu smakołyków, jest rośliną bogatą w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a ponadto lecytynę wpływającą pozytywnie na sprawność umysłową.
Gorzka czekolada potrafi uwieść smakiem. Mało kto jest odporny na jej wdzięki. Francuzi zwykli mawiać, że dziewięć osób na dziesięć przyznaje, że uwielbia czekoladę, jednak ta dziesiąta nie mówi prawdy.
Jednym z warzyw, którego nie należy pomijać komponując jadłospis jest fasola. Podobnie jak inne rośliny strączkowe ma ona bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm.
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów, jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z jej zdrowotnych właściwości. Filiżanka herbaty to bogate źródło witamin z grupy B, oraz A1, C i E, zawiera także minerały takie jak: fluor, żelazo, magnez, potas oraz cynk. W herbacie znajdziemy też opóźniające proces starzenia i chroniące przed nowotworami biofalwonidy.