Stosowanie Finerenonu zmniejszyło liczbę i pierwszych, i nawracających zdarzeń niewydolności serca (hospitalizacji lub pilnych wizyt z tego powodu) oraz zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych u pacjentów z niewydolnością serca oraz łagodnie obniżoną lub zachowaną frakcją wyrzutową.
Spadek poziomu potasu we krwi spowodowany przez leki moczopędne powszechnie przepisywane na nadciśnienie może być przyczyną ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2.
Banany od dawna są ulubionym źródłem energii sportowców wytrzymałościowych i rekreacyjnych. Owoce stanowią bogate źródło potasu i innych składników odżywczych i łatwo je zabrać ze sobą rowerzystom, biegaczom, czy wędrującym pieszo.
Banany i awokado - produkty bogate w potas - mogą pomóc chronić przed patogennym zwapnieniem naczyń, znanym również jako stwardnienie tętnic.
Suszone owoce mogą mieć wpływ na lepsze zdrowie.
Tradycyjne ogórki kiszone są wytwarzane przez fermentację tych warzyw w słonej wodzie, ale błyskawicznie można uzyskać pikle, po prostu zalewając ogórki gorącym octem z wodą.
Pomarańczowe, bogate w skrobię słodkie ziemniaki są doskonałe na puree, frytki lub po prostu upieczone w całości. Można je jednak zmielić na mąkę i upiec z nich dobre ciasteczka. Warto zainteresować się przekształceniem słodkich ziemniaków w bezglutenową mąkę, która jest pełna przeciwutleniaczy i doskonale nadaje się do zagęszczania potraw lub pieczenia.
Niższa ilość sodu i wyższa potasu w diecie wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u większości ludzi.
Codzienne jedzenie jogurtu może być może być polecane osobom z nadciśnieniem, wskazują eksperci z Uniwersytetu Południowej Australii.
Skórki bananów nie muszą trafiać do śmieci lub na kompost. Zaczęto doceniać je kulinarnie i zdarza się, że zastępują wieprzowinę w kanapkach lub są smażone niczym bekon na śniadanie. Teraz uczeni z ACS Food Science & Technology pokazują, że dodanie mąki ze skórki banana do ciasta sprawia, że takie smakołyki są zdrowsze. Ciasteczka wzbogacone tego rodzaju mąką zostały też uznane za smaczniejsze niż te z samą mąką pszenną.
Kobiety, które jedzą banany, awokado i łososia, mogą zmniejszyć negatywny wpływ soli na swoją dietę. Jedzenie bogate w potas wiąże się z niższym ciśnieniem krwi, szczególnie u pań, które serwują sobie duże dawki soli.
Jedzenie awokado w ramach codziennej diety może poprawić zdrowie jelit, mówią eksperci z Uniwersytetu Illinois.
Kalafior to świetny obiadowy dodatek lub przekąska sama w sobie - najczęściej warzywo jest gotowane i podawane z bułką tartą. Warto pamiętać, że kalafior daje wiele korzyści dla zdrowia i urody - oto kilka jego pozasmakowych zastosowań.
Zastąpienie soli kuchennej przyprawami o niższej zawartości sodu (np. solą potasową) obniża ryzyko udaru u osób z nadciśnieniem lub wcześniejszym udarem.
Kojarzy nam się głównie z sałatką warzywną i przyprawą do frytek czy innych potraw. Majonez może mieć jednak wiele zastosowań i to niekoniecznie kulinarnych.