Ograniczenie kalorii może spowolnić tempo starzenia się zdrowych osób. Zmniejszenie kaloryczności diety oznacza 2-3-procentowe spowolnienie tempa starzenia, co przekłada się na 10-15-procentowe zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci - to efekt podobny do rzucenia palenia.
„Strategie" spożywania posiłków, takie jak przerywany post lub jedzenie wcześniej w ciągu dnia, pomagają ludziom schudnąć poprzez zmniejszenie apetytu, ale już nie poprzez spalanie większej ilości kalorii. Czas posiłków i ich częstotliwość wpływa na 24-godzinny metabolizm energetyczny.
Pomijanie posiłków może być szkodliwe przy zwalczaniu infekcji i prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób serca, ostrzegają medycy z Icahn School of Medicine w Mount Sinai. Rezygnacja z posiłków wyzwala reakcję w mózgu, która negatywnie wpływa na komórki odpornościowe.
Aby poprawić motywację do ćwiczeń, trzeba ograniczyć czas jedzenia posiłków.
Dieta nazywana „postem przerywanym" sprawiła, że u pacjentów odnotowano zupełne cofnięcie się cukrzycy, czyli uzyskano poziom HbA1c (średniego poziom cukru we krwi) poniżej 6,5 proc. przez co najmniej rok po odstawieniu leków przeciwcukrzycowych.
Celebryci zapewniają, że post przerywany w różnej formie to świetna metoda utraty na wadze. Taki sposób odżywiania się jest obecnie po prostu modny, ale także nauka potwierdza, że poszczenie dwa dni w tygodniu lub ograniczanie spożywania jedzenia do ośmiogodzinnego okna każdego dnia prowadzi do utraty wagi.
W ostatnim czasie popularność zyskuje sposób odżywiania się określony jako post przerywany (intermittent fasting), który polega na jedzeniu o określonej porze dnia i dłuższym czasie bez spożywania jakiegokolwiek posiłku. Badania pokazały, że taka dieta istotnie pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi i pomaga osłabić ryzyko różnych chorób w tym raka. Kolejne testy wskazują, że post przerywany daje większe szanse na dłuższe życie.
Dla skuteczności procesu odchudzania znaczenie ma nie tylko to, co się je, ale i kiedy spożywa się posiłki. Nowe badania dostarczają kolejnych informacji dotyczących najodpowiedniejszych pór jedzenia.