Przez prawie stulecie badania laboratoryjne pozwalały uzyskać spójne wyniki: zwierzęta, które jadły mniej lub rzadziej, zyskiwały szanse na dłuższe życie. Jednak nie rozumiano w pełni, dlaczego tego rodzaju restrykcyjne diety działają na rzecz wydłużenia życia i jak najlepiej wdrożyć je u ludzi.
Post może pomóc ludziom schudnąć, ale okazuje się, że może też zwiększyć aktywność metaboliczną, zwiększyć ilość przeciwutleniaczy w organizmie i pomóc odwrócić niektóre skutki starzenia się, mówią japońscy eksperci.
Aby utrzymać wagę pod kontrolą, ważne jest nie tylko, aby zwracać uwagę na to, co jemy, ale także na pory, w których jemy.
Uczeni z Uniwersytetu Illinois w Chicago obalają cztery powszechne mity na temat bezpieczeństwa postu przerywanego, jednej z najpopularniejszych obecnie diet, która umożliwia utratę wagi bez liczenia kalorii.
Powszechnie uważa się, że odżywianie, które obejmuje okresy postu, poprawia zdrowie. Eksperci chcieli jednak wiedzieć, dlaczego tak się dzieje. Stąd przeprowadzili eksperymenty na krótko żyjących rybach proporczykowcach.
Ograniczenie jedzenia do określonego „okna czasowego", zwane także postem przerywanym, może pomóc osobom chorym na cukrzycę typu 2 schudnąć i kontrolować poziom cukru.
Jedną z cech charakterystycznych choroby Alzheimera jest zaburzenie rytmu dobowego organizmu, czyli wewnętrznego zegara biologicznego regulującego wiele procesów fizjologicznych. Niemal 80 proc. osób chorych na Alzheimera doświadcza tych problemów, w tym kłopotów ze snem i pogorszenia funkcji poznawczych późniejszą porą.
Zaburzenie mikroflory jelitowej, znane jako dysbioza jelitowa, może mieć niekorzystny wpływ na ciśnienie krwi. Pomocny może być tu post przerywany.
Post przerywany może być skuteczny w zapobieganiu cukrzycy i otyłości, mówią eksperci z University of Georgia.
Dieta zwana postem przerywanym, w ramach której je się wcześnie rano, może być kluczem do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.
Ograniczenie kalorii może spowolnić tempo starzenia się zdrowych osób. Zmniejszenie kaloryczności diety oznacza 2-3-procentowe spowolnienie tempa starzenia, co przekłada się na 10-15-procentowe zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci - to efekt podobny do rzucenia palenia.
„Strategie" spożywania posiłków, takie jak przerywany post lub jedzenie wcześniej w ciągu dnia, pomagają ludziom schudnąć poprzez zmniejszenie apetytu, ale już nie poprzez spalanie większej ilości kalorii. Czas posiłków i ich częstotliwość wpływa na 24-godzinny metabolizm energetyczny.
Pomijanie posiłków może być szkodliwe przy zwalczaniu infekcji i prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób serca, ostrzegają medycy z Icahn School of Medicine w Mount Sinai. Rezygnacja z posiłków wyzwala reakcję w mózgu, która negatywnie wpływa na komórki odpornościowe.
Aby poprawić motywację do ćwiczeń, trzeba ograniczyć czas jedzenia posiłków.
Dieta nazywana „postem przerywanym" sprawiła, że u pacjentów odnotowano zupełne cofnięcie się cukrzycy, czyli uzyskano poziom HbA1c (średniego poziom cukru we krwi) poniżej 6,5 proc. przez co najmniej rok po odstawieniu leków przeciwcukrzycowych.