Przewlekły, przedłużający się stres może zwiększać ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Wśród sposobów na osłabienie zestresowania jest jedzenie posiłków wraz z innymi ludźmi.
Jak najlepiej zbudować relacje z kimś nowo poznanym? Okazuje się, że istnieje prosta strategia - jedz to samo jedzenie, co osoba w twoim towarzystwie.
Badania przeprowadzone przez instytut badawczy Millward Braun dowodzą, że w diecie Polaków ciągle jest za mało warzyw i owoców. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia minimalne dzienne zapotrzebowanie na owoce i warzywa wynosi 400 g, które najlepiej podzielić na 5 porcji . Istnieją łatwe i szybkie sposoby na uzupełnienie niedoborów warzyw i owoców.
Coraz bardziej interesujemy się zdrowym odżywianiem, zwracamy uwagę na codzienne menu i doceniamy ekologiczną żywność. Niestety nadal zdarza nam się popełniać większe i mniejsze dietetyczne grzeszki, które nie tylko utrudniają odchudzanie, ale w dłuższej perspektywie mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
Uczeni z Uniwersytetu w Wageningen w Holandii zbadali zależność między formą żywności, czasem żucia i ilością przyswojonych kalorii.
Tylko 13 procent mieszkańców Polski spożywa 5 posiłków dziennie, zgodnie z zasadami zdrowej diety, wskazują badania IPSOS „Trendy żywieniowe Polaków". Większość Polaków deklaruje, że je tylko 4 posiłki dziennie lub mniej. To za mało, aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość energii i niezbędnych składników odżywczych.
Święta sprzyjają rodzinnym posiłkom i choć bożonarodzeniowy okres nierzadko wiąże się z nadmiernym raczeniem się rozmaitymi smakołykami, generalnie jedzenie wraz z rodziną wspiera zdrową dietę.
Pamięć o zjedzeniu obfitego posiłku może sprawić, że ludzie czują się mniej głodni w kolejnych godzinach po posiłku, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie PLoS ONE, a przeprowadzonych przez uczonych z Uniwersytetu w Bristolu.
Jak pokazuje najnowsza edycja raportu Ipsos „Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków” w ciągu ostatniego roku zmniejszyła się liczba osób jedzących czasem posiłki poza domem. W porównaniu do roku 2010 zmalał także odsetek osób kupujących kanapki i sałatki w miejscu pracy.
Według badania przeprowadzonego przez GfK Polonia, 88% podróżujących polskimi pociągami zauważyło pozytywne zmiany, jakie zaszły w ciągu ostatniego roku w wagonach gastronomicznych Wars. PKP podsumowało trwającą od półtora roku restrukturyzację spółki Wars.
Jedną z metod mających pomóc w zachowaniu lub odzyskaniu zgrabnej sylwetki jest kontrolowanie liczby spożywanych kalorii. Zdaniem specjalistów ważniejsze od tego jest regularne dostarczanie organizmowi pożywienia.
Wielu ludzi w średnim i starszym wieku może mieć w czasie Świąt Bożego Narodzenia kłopoty ze zdrowiem, obfite posiłki nierzadko nadmiernie obciążają nasz organizm. Koreańscy naukowcy opracowali z Instytutu Bionauki i Biotechnologii (Institute of Bioscience and Biotechnology) opracowali specjalną wtyczkę do telefonu, która w nieskomplikowany sposób umożliwi sprawdzenie stanu wątroby.