Stosuj dietę bogatą w potas - dzięki temu możesz osłabić problem z nadciśnieniem.
Wraz z wiekiem trudniej jest utrzymać siłę mięśni, ale okazuje się, że mogą w tym pomóc jabłka i pomidory.
Koniec lata to okres, który możemy określić mianem sezonu na pomidory. Na działkach i przydomowych grządkach dojrzewają piękne, czerwone owoce. Te smaczne i zdrowe warzywa pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie są uprawiane już od 8 tysięcy lat. Od bardzo dawna są także nieodłącznym elementem polskiej kuchni.
Jedzenie jednej lub dwóch porcji szpinaku dziennie może zapobiegać demencji, mówią naukowcy z Uniwersytetu Chicago.
Podrażnienie żołądka można złagodzić zwracając większą uwagę na to, cię je. Oto kilka praktycznych porad.
Swędzenie oczu, nagła wysypka lub opuchlizna, kaszel oraz katar - te objawy doskonale zna każdy alergik. Jeśli sezonowo się pogłębiają, musisz uważać na dodatkowe, nieoczywiste zagrożenia - wskazuje Huffington Post. Oto pięć z nich.
Nikogo nie trzeba zachęcać do ich jedzenia, bo świetnie smakują i są w Polsce powszechnie dostępne. Okazuje się jednak, że znajdują zastosowanie nie tylko na stole - pomidory (i ketchup) można wykorzystać także w innych celach. Zerknij na poniższą listę, może cię zaskoczyć sposób wykorzystania tych popularnych warzyw.
To, co jesz, ma bezpośredni wpływ na stan twojego zdrowia. Dieta może istotny wpływ na walkę z grypą.
Gotowane na twardo lub miękko, sadzone, czy w formie jajecznicy - są częstym składnikiem codziennej diety. Jednakże jaja mogą być wykorzystywane także poza kulinarnie i to do wielu rozmaitych rzeczy. Przejrzyj listę ich niezwykłych zastosowań.
Karotenoidy mogą zapobiegać rakowi prostaty. To zaś oznacza, że bogata w nie marchew jest polecana w profilaktyce tej choroby.
Aby zapewnić organizmowi siły i energię poszukujemy produktów, które dostarczą mu niezbędne składniki. Do tego nie trzeba jednak wiele wysiłku. Natura sama podpowiada, co jeść, aby utrzymać ciało w dobrej formie.
Niewłaściwe raczenie się alkoholem prowadzi do nieprzyjemnych dolegliwości, które ogólnie nazywane są kacem. Jak wynika ze danych pogotowia ratunkowego, szczególnie w okresie świątecznym, wzrasta liczba wyjazdów do osób upojonych i doświadczających nawet zagrożenia życia z powodu zatrucia alkoholem. Warto więc serwować sobie mocniejsze trunki rozsądnie i tym samym zadbać o dobre samopoczucie następnego dnia.
Dieta bogata w pomidory może chronić kobiety po menopauzie przed rakiem piersi.
Wieczorna lampka czerwonego wina i kawałek sera, np. pleśniowego, to moment, na który wielu ludzi czeka cały dzień... i słusznie, bo umiarkowane ilości czerwonego wina są powszechnie polecane: pomagają zapobiegać parodontozie, chronią wzrok, zmniejszają ryzyko chorób serca. To jednak nie wszystko. Oto kilka ciekawych, niestandardowych zastosowań czerwonego wina.
Beta-karoten i likopen neutralizują wolne rodniki i ograniczają uszkodzenia DNA, co zmniejsza ryzyko czerniaka.