Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi niezbędne ilości witamin, substancji odżywczych, mikro- i makroelementów. Znaczną jej część powinny stanowić warzywa i owoce oraz ich przetwory, w tym soki. Nie należy też zapominać o produktach zbożowych, kaszach, makaronach, nabiale, mięsie i rybach. Zapytani o opinię eksperci zazwyczaj są zgodni, że klucz do sukcesu w zdrowym odżywianiu tkwi w odpowiednich proporcjach i różnorodności diety. Gdzie w naturze szukać witamin, mikro- i makroelementów, substancji odżywczych? – radzi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Koniec lata to okres, który możemy określić mianem sezonu na pomidory. Na działkach i przydomowych grządkach dojrzewają piękne, czerwone owoce. Te smaczne i zdrowe warzywa pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie są uprawiane już od 8 tysięcy lat. Od bardzo dawna są także nieodłącznym elementem polskiej kuchni.
O tym, że warzywa i owoce są zdrowe, wie każde dziecko. Kukurydza jest prawdziwą bombą fosforową, a pomidor to kopalnia witaminy A. Pomidory zawierają także likopen - przeciwutleniacz chroniący organizm przed licznymi chorobami.
W okresie letnio-jesiennym pomidor to niezaprzeczalny władca naszych stołów. Zdziwienie ogarnia, gdy czytamy, że jeszcze w XVII wieku uznawano go w niektórych krajach za owoc trujący i uprawiano go jedynie jako roślinę ozdobną... Na szczęście – szybko odkryto jego niepowtarzalny smak i właściwości, którymi urzekł i zawojował zwyczaje kulinarne wielu narodów. Prawdą jest jednak, że najsmaczniejszy jest w postaci jak najmniej przetworzonej.
Wraz z nadejście m wiosny na sklepowych półkach oraz straganach pojawiły się świeże warzywa. Warto wykorzystać je do przygotowywania codziennych posiłków, wzbogacą ich smak a naszemu organizmowi dostarczą cenne substancje odżywcze i witaminy.
Kuchnia bez pomidorów? Niemożliwe. O włoskiej czy hiszpańskiej moglibyśmy wręcz zapomnieć. Ale nawet nasza, rodzima, polska kuchnia nie istnieje bez pomidorów. Nie sposób przecież wyobrazić sobie menu bez ulubionej zupy pomidorowej, albo frytek bez keczupu.
Sotagliflozyna – lek na choroby nerek i cukrzycę pomaga uchronić się przed udarem