Piwo może być powiązane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na łuszczycę.
Piwo może być znaczącym źródłem krzemu, kluczowego składnika zwiększającego gęstość mineralną kości. Uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis ocenili komercyjną produkcję piwa, aby określić związek między jej metodami a wynikającą z niej zawartością krzemu.
Przyjmowanie ksantohumolu, naturalnego flawonoidu występującego w chmielu, znacznie poprawia niektóre podstawowe markery zespołu metabolicznego u zwierząt laboratoryjnych, a także zmniejsza przyrost masy ciała.
Tempo, w jakim organizm kobiet eliminuje alkohol z krwiobiegu, w dużej mierze zależy od beztłuszczowej masy ciała, chociaż wiek również odgrywa tu pewną rolę. Panie otyłe i starsze pozbywają się alkoholu o 52 proc. szybciej niż młodsze kobiety o prawidłowej wadze.
Podobnie jak wino, piwo może przydać korzyści zdrowotnych, jeśli jest spożywane z umiarem. Piwa bezalkoholowe stały się ostatnio bardzo popularne, czy są jednak równie zdrowe? Jak się okazuje, mężczyźni, którzy codziennie serwowali sobie jeden alkoholowy lub bezalkoholowy lager, mieli bardziej zróżnicowany zestaw drobnoustrojów jelitowych, a to może zmniejszyć ryzyko niektórych chorób.
Codziennie zjadamy, nie przyznając się do tego, równowartość trzech dodatkowych cheeseburgerów McDonald's - niezależnie od talii.
Już niewielkie ilości alkoholu zwiększają ryzyko sercowo-naczyniowe.
Piwo - jeśli oczywiście jest pijane z umiarem - dostarcza zdrowych składników, które mogą zmniejszyć ryzyko zaćmy i chorób serca.
Regularne picie niewielkich ilości alkoholu zwiększa ryzyko migotania przedsionków.
Osoby starsze w zamożnych krajach spożywają średnio więcej alkoholu niż ich rówieśnicy z krajów o średnich dochodach. Zwykle starzenie się sprzyja ograniczeniu ilości wypijanego alkoholu, ale następuje ono w różnym tempie i na różnym poziomie.
Bakterie w mocnym piwie mogą pomóc w zmniejszeniu nadmiaru kilogramów, mówią uczeni z Uniwersytetu w Amsterdamie.
Alkohol ma związek z wieloma różnymi chorobami. Okazuje się, że wśród nich są także alergie.
W ostatnim czasie popularyzuje się umiarkowane picie alkoholu, szczegolnie wina, jako sposobu na zachowanie zdrowia serca. Z drugiej strony, ze świata nauki dochodzą głosy, że każda dawka alkoholu może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Wydaje się, że kluczem do znalezienia odpowiedzi jest ilość serwowanych sobie drinków i czynniki jednostkowe.
Atmosferę spotkań towarzyskich często podkręcają ciekawie podane napoje alkoholowe takie jak wino, piwo czy modne drinki. Jednak czy zastanawialiście się kiedyś do jakiej temperatury powinniście schłodzić trunki, by wydobyć z nich prawdziwą głębię smaku?
Wiadomo, że alkohol nie jest polecany osobom, które chorują na cukrzycę. Czy to oznacza jednak, że diabetycy nie mogą świętować ważnych wydarzeń poprzez wypicie lampki szampana? Niekoniecznie, kluczem jest tu umiarkowanie.