Ustalenia dotyczące poważnych reakcji alergicznych stanowią ostrzeżenie dla osób uczulonych na orzechy drzewne, a ogólnie rzecz biorąc, mogą prowadzić do szybszych diagnoz w nagłych wypadkach u osób ze wszystkimi alergiami anafilaktycznymi.
Dieta zawierająca codzienną dawkę pistacji może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc i inne rodzaje nowotworu.
Spośród różnych nasion i orzechów nasiona słonecznika i pistacje najefektywniej obniżają cholesterol.
Jedna do dwóch garści pistacji zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych dzięki istotnemu obniżeniu poziomu cholesterolu LDL.
Orzechy włoskie plasują się na pierwszym miejscu wśród wszystkich orzechów, jeśli chodzi o kombinację najzdrowszych i najsilniejszych przeciwutleniaczy.
Jedzenie tofu i produktów zawierających większe ilości izoflawonów wiąże się z umiarkowanie niższym ryzykiem chorób serca.
W twoim codziennym jadłospisie nie powinno brakować błonnika. Regularnie go sobie dostarczaj, a lepiej się poczujesz.
Pistacje to przekąska pełna zalet ceniona na całym świecie za swoje wartości odżywcze, bogactwo ponad 30 witamin, minerałów i fitoskładników oraz wyjątkowy smak. Dziś przypada Międynarodowy Dzień Pistacji
Zimą i wiosną często narzekamy na brak energii. Organizm stara się sprostać naszym wahaniom nastroju i w związku z tym często traci mnóstwo składników odżywczych i wspomnianej energii. Jak poradzić sobie z utratą witamin i minerałów? Z pomocą przychodzą pożywne, zdrowe i przede wszystkim pełne cennych wartości odżywczych orzechy.
Tureckie Gaziantep ze swoją bogatą historią i wspaniałą kuchnią jest miejscem idealnym dla turystów, którzy chcą spędzić urlop zwiedzając liczne zabytki i muzea, a przy tym delektować się lokalnymi specjałami. Właśnie ze względu na przepyszne, pistacjowe przysmaki, miasto jest znane w całym regionie Anatolii.
Regularne jedzenie pistacji może pomóc uchronić się przed cukrzycą. Dotyczy to także osób, u których proces rozwoju tej choroby jest w toku.
„Owocami szczęścia” Chińczycy określają pistacje. Jednak nie tylko mieszkańcy Dalekiego Wschodu docenili ich walory odżywcze i kulinarne. Ten przysmak o charakterystycznej zielonej barwie znany jest w wielu regionach świata już od starożytności. Obecnie cieszy się ogromną popularnością wśród zwolenników zdrowego stylu życia.
Pistacje chronią serce i tętnice.
Witamina E, a dokładniej jej forma zwana tokoferolem gamma zawarta np. w olejach roślinnych i pistacjach, zmniejsza ryzyko chorób serca o 10 proc.
Włoskie, laskowe, ziemne czy pistacjowe - odmian orzechów jest znacznie więcej, jednak każdy ich rodzaj zawiera niezwykle cenne dla zdrowia składniki, które nie tylko chronią przed powstawaniem licznych chorób, ale także usprawniają funkcjonowanie całego organizmu.
Sotagliflozyna – lek na choroby nerek i cukrzycę pomaga uchronić się przed udarem