Popularny w Japonii lek ziołowy pomaga przy stanach zapalnych jelit, w tym przy nieswoistym zapaleniu jelit (IBD). Daikenchuto (DKT) - preparat zawierający imbir, pieprz, żeń-szeń i maltozę - osłabia nasilenie zapalenia jelita grubego: zapobiega utracie ważnych bakterii jelitowych i zwiększa poziom komórek odpornościowych w okrężnicy, które zwalczają stany zapalne.
Substancja znajdująca się w olejkach eterycznych wspomaga proces gojenia skóry myszy, gdy stosuje się ją miejscowo na ranę.
Latem warto unikać pewnych pokarmów i metod gotowania. Dzięki temu łatwiej będzie zasnąć, pomimo upałów.
Pieprz i imbir wykazują właściwości lecznicze w przypadku nowotworów. Imbir pomaga w zwalczaniu raka jajników, natomiast pieprz hamuje rozwój niektórych guzów nowotworowych.
Niektóre produkty mogą istotnie poprawić stan starzejącego się mózgu, zapobiegając negatywnym zmianom związanym z wiekiem.
Oregano (lebiodka pospolita) powinno znaleźć się na stałe w naszej diecie. Popularna przyprawa pomoże zachować zdrowie młodzieniaszka chroniąc m. in. przed miadżycą.
Pieprz świetnie przyprawia potrawy nadając im ostrzejszego smaku. Można go jednak używać w znacznie większej ilości przypadków niż te poprawiające odczucia smakowe. Zobacz, jakie są niezwykłe zastosowania pieprzu.
Kurkuma powstająca ze sproszkowanego korzenia i podziemnej łodygi ostryżu, zwanego też szafranem indyjskim, to silny antyoksydant, o kilkakrotnie mocniejszym działaniu niż witamina E. Zawiera witaminy i minerały; od lat ma zastosowanie kulinarne i medyczne.
Wzbogacanie potraw ziołami to znakomity sposób nie tylko na poprawienie ich smaku. Zioła mogą także korzystnie wpłynąć na nasze samopoczucie.
Jesień i zima to czas kiedy bardzo łatwo przemarznąć, co jest nie tylko nieprzyjemne ale może też być groźne dla zdrowia. Na szczęcie istnieje kilka domowych, dostępnych dla wszystkich i łatwych w zastosowaniu sposobów na szybkie rozgrzanie się.