Amerykańskie badania wskazują, że za nadmiar spożywanej soli odpowiadają nie tyle słone przekąski i pożywienie z fast-foodów, a zwykłe produkty spożywcze, w tym codziennie jedzone pieczywo.
Lato to najprzyjemniejsza pora roku, okres urlopów i wypoczynku. Korzystając ze sprzyjającej aury spędzamy więcej czasu na świeżym powietrzu, jesteśmy bardziej aktywni fizycznie, jemy więcej świeżych warzyw i owoców, i – co najważniejsze – nareszcie mamy trochę czasu dla siebie i swoich bliskich! Lato sprzyja refleksji nad zdrowiem i żywieniowymi zwyczajami.
Czytajmy etykiety, sprawdzajmy daty ważności, skład, sposób produkcji, uważnie przyglądajmy się promocjom i przedświątecznym wyprzedażo - tak w skrócie przedświąteczne wyglądają rady UOKiK dla klientów sklepów.
Pieczywo to dla wielu osób podstawa codziennego jadłospisu, dobrze, jeśli przynajmniej cześć zjadanego pieczywa wyprodukowana została z maki pełnoziarnistej.
Zakupy przez internet nie są już chyba dla nikogo zaskoczeniem. Coraz więcej osób kupuje w ten sposób odzież, sprzęt, biżuterię, kosmetyki, nawet leki. Coraz większą popularnością cieszą się też internetowe sklepy spożywcze.