Korzystając z piekarnika najczęściej uzywamy dwóch funkcji, czyli ustawienie temperatury i czasu pieczenia. Tymczasem wiele osób prawdopodobnie posiada w domu urządzenia o wielu funkcjach ułatwiających przygotowywanie potraw. Na jakie zwrócić uwagę, które z nich szczególnie warto wykorzystać?
Refluks żołądkowo-przełykowy jest jedną z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego. Codzienne objawy tej choroby występują u 10% osób populacji krajów wysoko rozwiniętych, a raz na tydzień nawet u 20%. Objawy choroby obniżają jakość życia i utrudniają codzienne funkcjonowanie. Bagatelizujemy objawy, a tymczasem nieleczony refluks może mieć fatalne skutki.
Wszyscy, którzy dbają o linię lub są na diecie, a nie chcą rezygnować z pieczonego mięsa chętnie sięgają po rękawy i woreczki do pieczenia. Nie wszyscy jednak wiedzą, że te produkty równie dobrze nadają się do pakowania żywności przed zamrożeniem czy do podgrzania w mikrofalówce - przepuszczają bowiem promieniowanie mikrofalowe.
Gotowanie, pieczenie, czy smażenie nie tylko zmienia smak potraw, wpływa także na ich wartość odżywczą.