Pestycydy i herbicydy są kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie, ale substancje te mogą niekorzystne dla naszego zdrowia. Potrzeba dobrych metod analitycznych, aby identyfikować nawet śladowe ilości potencjalnie szkodliwych związków. Teraz opracowano zaawansowaną technologicznie metodę obrazowania, aby wykrywać zanieczyszczenie pestycydami, a jej zastosowanie w przypadku owoców ujawnia, że obecne praktyki dotyczące bezpieczeństwa żywności mogą być niewystarczające.
Amerykanie odkryli, że pestycyd DDT ma związek z chorobą Alzheimera.
Pestycydy i metale ciężkie w glebie mogą szkodliwie oddziaływać na układ sercowo-naczyniowy.
Powszechnie używany, między innymi w walce z komarami, pestycyd ma związek ze zwiększonym ryzykiem przewlekłej choroby nerek (PChN), ostrzegają uczeni z University of Queensland.
Powszechnie stosowany pestycyd może być do pewnego stopnia odpowiedzialny za globalną „epidemię" otyłości, mówią uczeni z McMaster University.
Każdego dnia nasze organizmy narażone są na „bombardowanie" promieniami UV, ozonem, dymem papierosowym, chemikaliami przemysłowymi i innymi związkami.
Jedzenie organiczne staje się coraz popularniejsze wobec doniesień o możliwej szkodliwości wysokoprzetworzonych produktów, do których dodawane są rozmaite związki chemiczne. Nowe badania wskazują, że artykuły organiczne mogą mieć wpływ na niższe ryzyko raka.
Czerwone i miękkie pomidory, soczyste jabłka, słodka marchew. Chcemy jeść zdrowo i „naturalnie”, co utożsamiamy z brakiem chemicznej ochrony roślin. Czy słusznie boimy się środków ochrony roślin?
Zazwyczaj myjemy jabłka pod bieżącą wodą i wycieramy ściereczką. Niektórzy jedzą te owoce tylko po obraniu ze skóry. Istnieje jednak inny, lepszy sposób na ich oczyszczenie.
Eksperci alarmują, że problem otyłości jest związany ze współczesnym stylem życia, okazuje się jednak, że nie tylko dieta i poziom aktywności fizycznej ma tu znaczenie, zanieczyszczenie powietrza także jest winowajcą w zakresie zyskiwania na wadze.
Zewsząd słyszymy, jak ważne jest umieszczenie warzyw i owoców w codziennej diecie. Bez nich nie można liczyć na dobre zdrowie i młody wygląd. Jednocześnie jednak wiadomo, że naturalne produkty od dawna nie są tak „naturalne" z powodu różnych środków, które mają ochronić uprawy przed chorobami i szkodnikami. W efekcie, np. serwując sobie sałatki, nierzadko jednocześnie dostarczamy organizmowi wiele szkodliwych substancji. Zobacz, jak myć warzywa i owoce, by osłabić ilość zawartych w nich niebezpiecznych związków.
Składnik chemiczny w popularnej paście do zębów jest związany ze wzrostem komórek raka i zaburzeniem rozwoju zwierząt, informuje agencja Bloomberg.
Stres oksydacyjny sprawia, że czujesz się zmęczony, bardziej otyły, chory i stary. Ból, jaki odczuwasz, widoczne oznaki starzenia się, choroby, z jakimi zaczynasz się zmagać - wszystko to jest w pewnej mierze zależne od stresu oksydacyjnego. Warto poznać mechanizm jego działania.
Jak informują amerykańscy naukowcy, środek owadobójczy DDT (dichlorodifenylotrichloroetan), może zwiększać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
Narażenie na działanie pestycydów i innych substancji chemicznych jest związane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby Parkinsona.