Na sklepowych półkach zaczyna się ostatnio pojawiać coraz więcej żywności, która jest wyprodukowana z pełnego ziarna lub z mąki pełnoziarnistej. Ale czy wszyscy zdajemy sobie sprawę z dobroczynnych właściwości takiej żywności, a także z faktu, że to od codziennej diety zaczyna się dbanie od własne zdrowie?
Jednym ze stałych składników naszej diety powinno być pełne ziarno – radzą dietetycy. Na sklepowych pólkach możemy znaleźć pełnoziarniste pieczywo, makarony, płatki do mleka.
Badania pokazują, że u osób starszych, które wybrały pełnoziarniste posiłki, stwierdzono niższą śmiertelność z powodu chorób układu krążenia, niż u tych, którzy nie jedzą ziaren. Seniorzy, którzy jedzą pełnoziarniste posiłki są w grupie mniejszego ryzyka wystąpienia cukrzycy, czy chorób serca.
Badania naukowców z Uniwersytetu Harvarda dowodzą, że osoby, które spożywają produkty pełnoziarniste są znacznie rzadziej narażone na przybór masy ciała z biegiem lat. Co więcej, jak wynika z analiz Agriculture Research Service, głównego organu badawczego amerykańskiego departamentu rolnictwa, spożywanie takich produktów od trzech do czterech razy dziennie może łagodzić ryzyko wystąpienia tzw. zespołu metabolicznego.
Lek na zmniejszenie wagi zmniejsza ryzyko śmierci z powodu niewydolności serca