Papryczka chili pomaga naprawiać uszkodzenia wątroby i zapobiega rozwojowi niektórych chorób, w tym zwłóknieniu wątroby.
Gotowane na twardo lub miękko, sadzone, czy w formie jajecznicy - są częstym składnikiem codziennej diety. Jednakże jaja mogą być wykorzystywane także poza kulinarnie i to do wielu rozmaitych rzeczy. Przejrzyj listę ich niezwykłych zastosowań.
Prawdą jest, że „jemy oczami", mówią uczeni z Wydziału Psychologii Eksperymentalnej Uniwersytetu w Oxfordzie.
Bezsenność znacznie obniża jakość życia. Trudno o normalne funkcjonowanie, gdy nie można zasnąć, a jeśli sen przychodzi, to i tak jest przerywany licznymi przebudzeniami. W efekcie rano nie jest się wypoczętym i wszelkie obowiązki stają się trudniejsze do wykonania. Warto więc wiedzieć, że wśród czynników mających wpływ na zasypianie jest to, co jemy.
Zbyt wiele obowiązków zawodowych, zmiana pory roku, problemy ze snem - wszystko to może mieć wpływ na zmęczenie, które bywa odczuwalne w różnych porach dnia. Nie zawsze pomogą popularne sposoby na odzyskanie energii, takie jak kawa, herbata, czekolada, czy żeń-szeń, ale bez wątpienia dieta ma wpływ na poziom wigoru. Poniżej kilka produktów, które należy dołączyć do jadłospisu, by odzyskać siłę do działania.
Warzywa, które zawierają nikotynę, w tym papryka, mogą pomóc w obniżeniu ryzyka rozwoju choroby Parkinsona.
Jeden gram witaminy C dziennie pomaga zapobiec przeziębieniu i skrócić czas jego trwania. Nie ma jednak sensu nadmiernie zażywać tej witaminy gdy już jest się chorym.
Kobiety z wyższym poziomem mikroelementów występujących w wielu owocach i warzywach mogą być mniej narażone na rozwój raka piersi.
Dotychczas ryby były prawdziwą dietetyczną gwiazdą, jeśli chodzi o poprawę pamięci, ale teraz dwa nowe produkty znalazły się w centrum uwagi. Zarówno seler, jak papryka zawierają związek rośliny o nazwie luteolina, który zmniejsza stany zapalne w mózgu i tak zapobiega problemom pamięci, które występują w ich wyniku.
Masz ochotę na węgierską przygodę? Wcale nie musisz wybierać się w podróż do Budapesztu, wybierz się w podróż kulinarną...
Poza znanymi wszystkim sokami owocowymi na sklepowych półkach możemy coraz częściej znaleźć też soki warzywne. Warto po nie sięgnąć gdyż są nie tylko pożywne ale i bogate w witaminy.
Wzbogacanie potraw ziołami to znakomity sposób nie tylko na poprawienie ich smaku. Zioła mogą także korzystnie wpłynąć na nasze samopoczucie.
Wiadomo, że dbanie o dobre funkcjonowanie stawów i prawidłowe odżywianie się, pomoże nam uniknąć późniejszych nie potrzebnych problemów zdrowotnych związanymi właśnie z nimi. Kiedy bolą stawy, czujemy się jak inwalidzi – nie można się normalnie poruszać, klękać, wstawać – najprostsze na co dzień czynności stają się prawdziwą udręką.