Zdarza się, że zaczyna boleć cię głowa z powodu zapachu perfum pani, która siedzi obok? A może woń środków czyszczących w pracy powodują swędzenie w nosie? Jeśli masz objawy wywoływane przez codzienne zapachy, nie musi to oznaczać, że jesteś uczulony/a, możesz raczej mieć nietolerancję chemiczną.
Kiedy zjesz coś z większą ilością ostrej papryczki chili, najlepiej napij się nieco mleka, radzą eksperci z New Mexico State University.
Osoby, które jedzą papryczki chili, mogą żyć dłużej i mają znacznie niższe ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia lub raka.
Badania pokazały, że istnieje związek pomiędzy jedzeniem papryczek chili i wyższym ryzykiem osłabienia poznawczego.
Ludzie, których dieta jest bogata w pikantne przyprawy, mogą liczyć na dłuższe życie, mówią uczeni z Harvard School of Public Health.
Nietrzymanie moczu jest krępującą dolegliwością i może być trudne do zarządzania. Tym bardziej warto wiedzieć, jakie produkty mogą intensyfikować objawy.
Papryka chili może być pomocna w zapobieganiu raka jelita grubego. Jej główny składnik kapsaicyna, zmniejsza ryzyko zachorowania na ten rodzaj nowotworu.
Blokując zdolność organizmu do odczuwania bólu można żyć dłużej, mówią uczeni. U ludzi ból łagodzi składnik papryki chili, więc słynna ostra przyprawa może okazać się kluczem do długiego zdrowego życia.
Ból głowy może być wyniszczającym problemem. Według Światowej Organizacji Zdrowia 47 proc. ludności świata doświadczyło co najmniej jednego ataku w ostatnim roku. Czasami ból jest tak silny, że trudno go znieść i uniemożliwia normalne funkcjonowanie. W wielu przypadkach jednak pomagają naturalne sposoby na osłabienie bólu i nie trzeba sięgać po tabletki.
Osobowość może być czynnikiem decydującym o tym, czy ludzie preferują mdłe jedzenie, czy też ostre.
Warzywa i pasta chili - oto sekret długowieczności według ponad stuletnich mieszkanek z Tajlandii.