Narażenie na drobne cząstki zanieczyszczeń powietrza (PM2,5) może zwiększać ryzyko rozwoju demencji, ostrzegają eksperci z Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Wiek biologiczny określono poprzez pomiar metylacji DNA, modyfikacji, która jest częścią normalnego procesu starzenia. Badanie wykazało, że gdy wiek biologiczny kobiety był o 5 lat starszy niż jej wiek chronologiczny miała 15-procentowe zwiększenie ryzyka zachorowania na raka piersi.
Osoby, które są dobrze nawodnione, dłużej pozostają zdrowsze, rzadziej zmagają się z chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca i płuc, a także żyją dłużej niż ci, którzy nie przyjmują dostatecznej ilości płynów.
Duża ilość enterobakterii w mikroflorze jelitowej ma związek z długością życia.
Izolacja społeczna i samotność to istotne czynniki ryzyka chorób układu krążenia, a w tym - jak się okazuje - niewydolności serca. Co ważne, znaczenie ma tu po prostu to, czy dana osoba czuje się osamotniona, nawet jeśli żyje w rodzinie lub jakiejś wspólnocie.
Stosowanie inhibitorów RAA, klasy leków obniżających ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko pęknięcia tętniaka o 18 proc.
Wysoko przetworzona niezdrowa żywność jest ulubionym jedzeniem dojrzałych i starszych Amerykanów.
Zapalenie przyzębia to choroba dziąseł, która może prowadzić do wielu problemów stomatologicznych: od nieświeżego oddechu po krwawienie i utratę zębów. Teraz na Uniwersytecie w Hiroszimie odkryto, że może być też związane z jeszcze poważniejszymi problemami w innych częściach organizmu, a dokładniej w sercu.
Palacze w średnim wieku znacznie częściej deklarują osłabienie pamięci i dezorientację niż osoby niepalące, a prawdopodobieństwo pogorszenia funkcji poznawczych jest niższe u tych, którzy zrezygnowali z palenia, nawet jeśli zrobili to niedawno.
Jednym z postanowień noworocznych powinno być rzucenie palenia. Ci, którym się to udało, są bardziej zadowoleni ze swojego życia i czują się zdrowsi, i to nie tylko po roku, ale i po trzech latach, w porównaniu do osób ciągle palących.
Zdrowszy styl życia wiąże się z niższym ryzykiem zaburzenia funkcji poznawczych, a co ciekawe, nie ma tu znaczenia, czy dana osoba jest nosicielem określonej formy genu APOE, który sprzyja rozwojowi demencji.
Rzadsze stosowanie soli w kuchni wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, niewydolności serca i choroby niedokrwiennej serca. Nawet w przypadku osób stosujących słynną dietę typu DASH zmniejszenie dawki soli może jeszcze bardziej poprawić zdrowie serca.
Kilka czynników stylu życia ma znaczący wpływ na nasilenie objawów refluksu. Z dolegliwością często można skutecznie walczyć bez stosowania leków
W przypadku osób z nadwagą oczekiwana długość życia ulega skróceniu o dwa miesiące na każdy dodatkowy kilogram masy ciała. Z kolei edukacja sprzyja długowieczności, mówią uczeni z Uniwersytetu w Edynburgu.
Odpowiedź na stosunkowo zwięzłe pytanie: „jak to, co jemy, wpływa na nasze starzenie się?", jest nieuchronnie złożona. Podczas gdy większość analiz dotyczy wpływu pojedynczego składnika odżywczego na daną funkcję organizmu, ogólnie zdrowa dieta musi być rozważana na podstawie całych zestawów składników odżywczych.