Stare przysłowie mówi, że „starego psa nie nauczy się nowych sztuczek". Naukowcy z Centrum Badawczego Nestlé Purina w St. Louis (Missouri, USA) dowiedli jednak, że jest inaczej. Przeprowadzone przez nich badania wykazały, że wzbogacanie psiej diety w triglicerydy średniołańcuchowe (MTC) znacznie poprawia ich pamięć, co sprawia, że mogą uczyć się nowych sztuczek nawet w podeszłym, psim wieku.
Związana z wiekiem utrata pamięci to wyniszczające schorzenie, które niesie ze sobą duże obciążenia osobiste i społeczne. Jednak wyniki badań osiągnięte w ramach projektu EPITHERAPY sugerują, że naukowcy są już blisko zdobycia wiedzy na temat utraty pamięci przez osoby starsze i opracowania leku poprawiającego pamięć. Wyniki badań opublikowano w magazynie Science.
Ofiaruj swojemu mózgowi trochę odpoczynku, jeżeli chcesz używać go w najlepszy możliwy sposób, wynika z najnowszych badań University of California w Berkeley.
Wybór ryżu brązowego zamiast białego może zapobiec związanej z wiekiem utracie pamięci, wynika z nowych badań przeprowadzonych w Centre for Learning and Memory w Pekinie. Zresztą, to tylko jedna z „dietetycznych sztuczek", dzięki której także w dojrzałym wieku będziemy mogli się cieszyć doskonała pamięcią.
Pogorszenie zdolności koncentracji i pamięci spowodowane jest w znacznej mierze przez czynniki zewnętrzne, często ignorowane, takie jak zanieczyszczone powietrze, skażona woda czy chemicznie konserwowane produkty spożywcze.
Zapach kwiatów w sypialni może sprawić, że będziemy mieli pozytywne sny. Przyjemna lawendowa czy różana woń pozwoli odprężyć się tym, którzy udają się na spoczynek, pisze Roger Dobson na sagazone. Zapach okazuje się mieć znaczny wpływ na rodzaj snów. Od tego, co czujemy przed pójściem spać, zleży typ marzeń sennych. Co więcej, aromaty maja wpływ nie tylko na fabułę tego, co śnimy, ale i na wiele aspektów naszego życia.
Wielu z nas uważa, że starzeniu się nieuchronnie towarzyszy stopniowa utrata sprawności intelektualnej przejawiająca się kłopotami z zapamiętywaniem nazwisk i twarzy, uczeniem się, spostrzeganiem, odbiorem nowych bodźców i wrażeń.
Pierwsze dni listopada to czas, kiedy wspominamy zmarłych – naszych najbliższych, ale także tych, których znaliśmy z ekranów telewizorów, okładek książek, desek teatrów… Wspomnijmy więc niektórych z tych, którzy odeszli w tym roku.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles odkryli, że korzystanie z Internetu może poprawiać funkcjonowanie mózgu – takie wnioski znalazły się w raporcie opublikowanym przez American Journal of Geriatric Psychiatry.
Chętnie stosujemy różnorodne diety, które pomagają nam w uzyskaniu wymarzonej figury bądź te, które zalecił nam lekarz. W wieku dojrzałym, gdy troska o figurę schodzi na nieco dalszy plan, warto zadbać o dostarczeniu organizmowi składników, które usprawnią funkcjonowanie naszego mózgu.
Obchody Światowego Dnia Alzheimera to okazja do zwrócenia uwagi na problemy z jakimi borykają się chorzy oraz ich rodziny.
Naukowcy z Uniwersytetu w Illinois przeprowadzili badania, z których wynika, że podwyższony poziom estrogenów we krwi może pogarszać funkcjonowanie tzw. pamięci krótkotrwałej.
Już we wrześniu wielkopolscy seniorzy spotkają się na 10 edycji Warsztatów Pamięci w Centrum Naukowo – Społecznym GlaxoSmithKline w Poznaniu. Warsztaty są skierowane do osób, które przekroczyły 50 rok życia. W trakcie 10 dwugodzinnych spotkań seniorzy dowiedzą się jak usprawnić pamięć i koncentrację.
Zła dieta może zwiększyć ryzyko demencji, informuje The Daily Telegraph. Niski poziom lipoprotein wysokiej gęstości (high-density lipoproteins: HDL), tj. dobrego cholesterolu skorelowany jest z wysokim prawdopodobieństwem kłopotów z pamięcią. Pomóc mogą tłuste ryby i produkty owsiane.
Aktywność fizyczna pozwala nie tylko dłużej cieszyć się sprawnością ruchową ale i intelektualną. Wpływ gimnastyki na funkcjonowanie mózgu potwierdzają badania naukowców.