Osoby, które serwują sobie co najmniej trzy porcje produktów pełnoziarnistych dziennie, mają mniejszy wzrost obwodu talii, ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi w porównaniu do ludzi jedzących mniej niż połowę porcji takich artykułów dziennie.
Warto wrócić do diety z dzieciństwa i serwować sobie owsiankę. Dzięki jej regularnemu jedzeniu można istotnie zmniejszyć poziom cholesterolu i uchronić się przed chorobami serca.
Avena sativa L. z rodziny wiechlinowatych, dziko rosnąca w Azji Środkowej oraz w basenie Morza Śródziemnego - to skomplikowany opis tak popularnego u nas owsa, z którego wytwarza się jeszcze bardziej popularne płatki owsiane, mające dziś dziesiątki zastosowań.
Najstarsza Brytyjka, Annie Knight, twierdzi, że receptą na długowieczność jest owsianka na śniadanie i całkowita abstynencja. Ta niegdysiejsza sufrażystka w czerwcu bieżącego roku świętowała 111 rocznicę przyjścia na świat przy filiżance herbaty i urodzinowym torcie.