Czerwone i miękkie pomidory, soczyste jabłka, słodka marchew. Chcemy jeść zdrowo i „naturalnie”, co utożsamiamy z brakiem chemicznej ochrony roślin. Czy słusznie boimy się środków ochrony roślin?
Cukrzyca typu 2 jest chorobą cywilizacyjną, co oznacza że oprócz predyspozycji genetycznych wpływ na jej powstanie ma styl życia, który prowadzimy. Częstą przyczyną cukrzycy może być utracenie przez komórki zdolności reagowania na insulinę i nie wychwytywania krążącego we krwi cukru. Krew z której cukier nie jest pobierany podstępnie niszczy nerki, serce, wątrobę, naczynia krwionośnie, a także system nerwowy. Z reguły zaleca się osobom cierpiącym na insulinooporność lub cukrzycę typu 2 ostrożne spożywanie owoców. Badania jednak pokazały, że pewna grupa owoców może nawet pomóc w leczeniu cukrzycy typu 2. Owoce te to borówki.
Od wielu lat badania dotyczące żywienia podkreślają jego wpływ na jakość naszego życia oraz codzienne funkcjonowanie. Niewiele osób przy wyborze posiłku bierze pod uwagę jego kolor bądź zastanawia się nad wartościami, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Zatem czy barwa naszego posiłku ma znaczenie?
Co roku, 30 maja obchodzony jest Światowy Dzień Soku. Już sam fakt, że sok ma swoje święto podkreśla, że jest to produkt wyjątkowy, zasługujący na szczególną uwagę. Szklanka soku może stanowić jedną z 5 zalecanych każdego dnia porcji warzyw lub owoców – dlaczego? Ponieważ, podobnie jak warzywa i owoce, soki uzupełniają dietę w cenne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze. Eksperci potwierdzają, że soki to wygodna i prosta forma dostarczenia sobie codziennej porcji witamin i składników mineralnych.
Prawidłowe żywienie wpływa na jakość życia – im większa dbałość o zbilansowaną dietę, tym większa szansa na zdrowie w przyszłości. Dlatego Instytut Żywności i Żywienia po raz pierwszy opracował Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w starszym wieku. Zasady ujęte w Piramidzie, pomagają usystematyzować wiedzę na temat zbilansowanego żywienia. Tuż po aktywności fizycznej, a także obecności wody, podstawę jej stanowią warzywa i owoce w różnych formach. Ważnym elementem Piramidy dla osób starszych jest również sok, którego rekomendowana ilość dla tej grupy wynosi do dwóch szklanek dziennie.
Po jesienno-zimowym czasie warto zrobić coś dobrego dla swojego organizmu i zafundować mu krótką detoksykację. Warzywa i owoce - to idealne rozwiązanie na pozbycie się zbędnych kilogramów i odzyskanie świeżości.
Ponad 60 procent mężczyzn i 45 procent kobiet w Polsce choruje na nadwagę lub otyłość – informuje Ministerstwo Zdrowia. Za kilka dni będziemy obchodzić Światowy Dzień Walki z Otyłością – to okazja, aby zwrócić uwagę na potrzebę zmiany codziennych zachowań i nawyków. O wymiarach „walki” z otyłością mówi prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, Prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.
Są niezastąpionym elementem świąt oraz spotkań rodzinnych i towarzyskich. Poza tym, są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Mowa oczywiście o bakaliach – przekąsce dla wszystkich.
Zgodnie z rekomendacjami ekspertów, należy spożywać min. 400 g warzyw i owoców dziennie w 5 porcjach. Jedną z nich może stanowić szklanka soku, czyli ok. 200 ml. Warto sięgać po sok pomarańczowy ponieważ – jak pokazują badania – zawarte w nim składniki odżywcze pomagają walczyć ze stresem oksydacyjnym, stanami zapalnymi oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego.
Eksperci zalecają aby na stołach było kolorowo, bo tylko różnorodność składników gwarantuje, że dieta będzie dostarczała wszystkich niezbędnych witamin i substancji odżywczych.
Beta-kryptoksantyna – warto zapamiętać tę niełatwą nazwę. To bowiem jeden z istotnych składników odżywczych, który ma istotne znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wyjaśniamy co to jest beta-kryptoksantyna, jaka jest jej rola i dlaczego jej najbardziej wartościowym źródłem jest 100% sok pomarańczowy.
Witamina C – myślimy o niej ciepło, gdy na dworze robi się zimniej, czyli w okresie jesienno-zimowego sezonu przeziębień. I słusznie, ponieważ wspomaga działanie systemu odpornościowego. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pełni też inne ważne funkcje w organizmie ludzkim, który sam nie potrafi jej gromadzić. Dlatego właśnie konieczne jest codzienne dostarczanie sobie witaminy C z pożywieniem. Podstawowym jej źródłem w naszej diecie powinny być warzywa i owoce oraz ich przetwory.
Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak są to niewystarczające ilości.
Warzywa i owoce powinny być istotnym elementem zbilansowanej diety – co do tego wątpliwości nie mają specjaliści ds. żywienia i dietetycy w całej Europie. Wskazania odnośnie spożycia produktów z tej grupy różnią się jednak w poszczególnych państwach. Jak pokazują dane, w większości krajów Europy rekomendacje ekspertów niestety nie znajdują odzwierciedlenia w diecie mieszkańców. Czy Polacy wpisują się w ten niepokojący trend?
W dzisiejszych czasach większość z nas żyje w pośpiechu. Mamy mnóstwo spraw na głowie i setki rzeczy do załatwienia. Często brakuje nam czasu na zjedzenie posiłku powoli i w spokoju, przez co zdarza nam się sięgać po różnego rodzaju przekąski. Jak wybrać takie, które będą smaczne i jednocześnie łatwe w przygotowaniu? Jak skomponować wartościowe desery i pożywne przekąski, które będą stanowiły element zbilansowanej diety całej naszej rodziny?