Owoce to ważny element naszej diety, jednym ze sposobów na dostarczenie zawartych w nich witamin jest spożywanie napojów owocowych. Okazuje się jednak, że picie ich w zbyt dużych ilościach może niekorzystnie wpływać na zęby.
Banany to nie tylko smaczna i zdrowa przekąska oraz składnik deserów, banany możemy też wykorzystać do wiosennej pielęgnacji skóry.
Zdaniem naukowców z Manchester i Cambridge dieta bogata w warzywa i owoce może uchronić przed zapaleniem stawów.
Twarda woda, słońce, zmiany temperatur oraz błędy dietetyczne, negatywnie wpływają na naszą skórę. Odwodniona i nieprawidłowo odżywiona traci swoją jędrność, staje się matowa, szara i szorstka.
Produkty cechujące się wysokim indeksem glikemicznym, do których należy m. in. białe pieczywo, mogą przyczynić się do zwiększenia prawdopodobieństwa wystąpienia niektórych problemów zdrowotnych, informują badacze z Uniwersytetu w Sydney.
Owoce są bogate w witaminy, minerały oraz błonnik, ochronne proteiny dla organizmu. Są bogate w antyoksydanty, takie jak witamina A, C i E, pozwalające nam chronić się przed wolnymi rodnikami, pojawiającymi się w wyniku palenia papierosów, stresu, wystawiania się na promieniowanie słoneczne oraz zanieczyszczenia. Fakty te są odpowiedzialne za niszczenie komórek, w wielu przypadkach nieodwracalne.
W tym roku ceny żywności nadal będą szaleć. Więcej zapłacimy między innymi za owoce, mięso, herbatę, a także alkohol. Pędzące ceny od połowy zeszłego roku powodują wzrost inflacji. Aby zahamować ten proces, Rada Polityki Pieniężnej musi podnosić stopy procentowe, które z kolei wpływają na koszty kredytów. Kredytobiorcy muszą więc liczyć się nie tylko z drogą żywnością, ale i z wyższymi ratami – nawet o kilkadziesiąt złotych miesięcznie.
Owoce to ważny element codziennej diety, dostarczają witaminy, mikro i makroelementy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Co roku z niecierpliwością wyglądamy wiosny, nie mogąc się po długiej zimie doczekać słońca, ciepła, świeżych warzyw i owoców. Wielu z nas odczuwa jednak nieprzyjemne skutki tej nagłej zmiany aury...
Owoce to przede wszystkim źródło witamin, jednak jak dowodzą przeprowadzone ostatnio badania, niektóre z owoców mogą zredukować ryzyko zachorowania na Alzheimera.
Wiadomo, że dbanie o dobre funkcjonowanie stawów i prawidłowe odżywianie się, pomoże nam uniknąć późniejszych nie potrzebnych problemów zdrowotnych związanymi właśnie z nimi. Kiedy bolą stawy, czujemy się jak inwalidzi – nie można się normalnie poruszać, klękać, wstawać – najprostsze na co dzień czynności stają się prawdziwą udręką.
Badania naukowców z Francji potwierdziły pogląd, że dieta bogata w ryby, owoce, warzywa oraz kwasy tuszowe omega - 3 przeciwdziała procesom demencji.
Jesienny spacer to nie tylko okazja do podziwiania piękna wielokolorowych liści i sposób na dotlenienie organizmu. Wycieczka za miasto to doskonały sposób na wzbogacenie swojej spiżarni. Rośliny takie jak jarzębina, dzika róża czy jałowiec znamy wszyscy, jednak niewiele osób wie jak można wykorzystać ich naturalne własciwości.
Z badań, które przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Hawajskiego oraz Uniwersytetu Kalifornijskiego wraz z badaczami niemieckimi wynika, że kwercetyna, związek znajdujący się w dużej ilości w jabłkach i cebuli, może zapobiec rozwojowi nowotworu trzustki.
Przeciwutleniacze występujące w jabłkach – flawonoidy skutecznie unieszkodliwiają wolne rodniki, mają więc bardzo silne działanie przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe.