Zastąpienie cukru sztucznymi i naturalnymi słodzikami nie powoduje nasilenia odczuwania głodu i pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
U ludzi, którzy tygodniowo piją co najmniej 2 litry napojów zawierających cukier lub sztuczne słodziki, wyższe jest ryzyko wystąpienia nieregularnego rytmu serca zwanego migotaniem przedsionków.
Jakość snu wpływa na funkcjonowanie i starzenie się skóry. U osób słabo sypiających nasilone są oznaki starzenia się skóry i wolniej przebiega regeneracja po różnych stresorach środowiskowych, takich jak zaburzenia bariery ochronnej skóry lub promieniowanie ultrafioletowe (UV).
Napiętnowanie osób z nadwagą staje się normą kulturową na całym świecie, nawet w miejscach, gdzie tradycyjnie ceniono większe ciała.
Medycy ocenili, co warto wziąć pod uwagę, poza wagą, by zakwalifikować pacjenta do operacji bariatrycznej. Według lekarzy z USA poza BMI, warto uwzględnić obecność innych chorób, w tym cukrzycy.
Nowe badania podkreślają negatywne konsekwencje relacyjne i psychologiczne związane z efektem „jo-jo", który może być elementem cyklu odchudzania. Okazuje się, że cały proces może być bardzo toksyczny, a przerwanie tego swoistego błędnego koła bardzo trudne.
Chirurgia bariatryczna pomaga skuteczniej kontrolować nadciśnienie tętnicze u osób z otyłością i problemami z monitorowaniem nadciśnienia w porównaniu z samymi lekami na tę dolegliwość.
Zidentyfikowano dwa szczepy probiotyków, które można stosować dla zmniejszenia masy ciała u otyłych psów.
Cukrzyca typu 2 wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia kamieni nerkowych, ale niektóre formy leczenia tej choroby mogą również przynosić korzyści w postaci zmniejszenia ryzyka wystąpienia kamicy nerkowej.
Nasilenie objawów depresji wiąże się z późniejszym wzrostem masy ciała, jednak tylko u osób, które już zmagają się z nadwagą lub otyłością.
Dieta wysokotłuszczowa może zaburzać zegar biologiczny, który normalnie kontroluje uczucie sytości, a to prowadzi do przejadania się i otyłości.
Według ekspertów z Penn State kilka filiżanek gorącego kakao może nie tylko pomóc rozgrzać się w zimowe dni, ale także pomóc osobom otyłym osłabić ryzyko chorób związanych ze stanami zapalnymi, takich jak cukrzyca.
Osoby pijące czerwone wino mają zwiększoną różnorodność mikroflory jelitowej (co jest oznaką zdrowia jelit), a także niższy poziom otyłości i „złego" cholesterolu niż ci, którzy nie pijali tego trunku.
Waga wpływa na to, jak i kiedy organizm spala energię. Otyłość sprawia, że zużywa się mniej kalorii w ciągu dnia.
Wśród zdrowych ludzi, których zwyczajowy czas snu wynosił co najmniej 6,5 godziny, późne pory zasypiania były powiązane z większym spożyciem fast foodów i mniejszą ilością warzyw w diecie. Przekładało się to też na mniejszą aktywność fizyczną.