Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się na nią głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych.
Otyłość to przewlekła choroba cywilizacyjna XXI wieku. Zwykle jest ona spowodowana dostarczeniem do organizmu zbyt dużej ilości kalorii zawartych w pokarmach, w stosunku do jego potrzeb.
Tłuszcze dostarczają energii i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz wspomagają wchłanianie witaminy A, D, E i K. Dieta niskotłuszczowa opiera się na pełnowartościowych posiłkach zawierających produkty z każdego stopnia piramidy żywieniowej. Zgodnie z piramidą żywieniową, powinny być spożywane w małych ilościach a kalorie z nich pochodzące nie powinny przekraczać 30 procent.
W październiku 2006 roku minęła 150. rocznica ogłoszenia przez Rudolfa Virchowa doktryny dotyczącej powstawania zakrzepów żylnych i zatoru tętnicy płucnej – zwanej triadą Virchowa. Z tej okazji Polska Fundacja do Walki z Zakrzepicą „Thrombosis” współpracując z firmami farmaceutycznymi zainaugurowała kampanię edukacyjną. Podczas cyklu wykładów i konferencji omówione zostały najważniejsze zagadnienia związane z powikłaniami zakrzepowo-zatorowymi oraz metodami profilaktyki i leczenia.
Dieta o niskiej zawartości węglowodanów zalecana jest osobom z nadwagą, lecz także tym, którzy chcą polepszyć swoje zdrowie i witalność. Ta forma odżywiania charakteryzuje się znacznym zmniejszeniem ilości węglowodanów oraz zastąpieniem ich tłuszczami (z których pochodzi 60-70 procent dziennej dawki kalorii) i białkami.
Tryb życia wielu Polaków (brak aktywnego wypoczynku, zła dieta, pośpiech,)musi po pewnym czasie odbić się na naszym zdrowiu, a szczególnie narażone jest serce, na co wskazuje coraz większa liczba zawałów i coraz częstsze występowanie choroby wieńcowej w naszym społeczeństwie.
Coraz poważniejszym problemem stają się w Polsce takie choroby jak miażdżyca, otyłość i nadciśnienie. Wszystkie te dolegliwości są ze sobą powiązane, a receptą na ich uniknięcie jest prawidłowe odżywianie się. Jednak mimo stosunkowo wysokiej świadomości zagrożenia, niewielu z nas robi cokolwiek, aby zabezpieczyć się przed tymi chorobami.
Naukowcy z Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) współpracujący z Harvard Medical School odkryli, że przedstawiciele pokolenia powojennego wyżu demograficznego mają zdecydowanie większy wskaźnik zachorowalności na artretyzm niż pokolenie ich rodziców. Kluczową rolę może odgrywać nadwaga.
Grupa włoskich naukowców odkryła proteinę, która zwiększa metabolizm. Badania przeprowadzono na myszy i okazało się, że mimo wysokotłuszczowej diety mysz nie przybrała na wadzę.
Ipsos, międzynarodowa firma badawcza, po raz drugi przeprowadziła badanie "Fakty i mity. Odżywianie i zdrowie Polaków w kontekście międzynarodowym". Badanie przeprowadzono w Polsce, Szwecji, Belgii, USA i Kanadzie. Podobnie jak w zeszłym roku, Polacy okazali się być społeczeństwem najbardziej narzekającym na zdrowie.
Naukowcy spieszący z pomocą osobom które nie są w stanie znieść reżimu diety opracowali sposób na przedłużenie uczucia sytości po spożyciu posiłku. Zawarty w nich kwas linolenowy pomaga w odchudzaniu, wpływając na uczucie sytości.
W najbliższą sobotę w centrum Warszawy rozpocznie się kampania społeczna na rzecz promocji zdrowego trybu życia „Jesteśmy aktywni”. W promocję aktywnego trybu życia zaangażowały się polskie gwiazdy telewizji i estrady.
Nowe badania wykazały, że wodorosty morskie zwane wakame, powszechnie używane w azjatyckiej kuchni do zup i sałatek, zawierają komponent wspomagający walkę z nadwagą.
Otyli ludzie są dwukrotnie bardziej narażeni na utratę wzroku, alarmuje najnowsze badanie przeprowadzone w Wielkiej Brytanii. Raport sporządzony przez the Royal National Institute of the Blind (RNIB) ostrzega, iż miliony Brytyjczyków, zarówno dzieci jak i dorosłych, są zagrożone utratą wzroku z powodu chronicznej otyłości. W ich przypadku występuje zwiększone ryzyko pojawienia się jaskry i katarakty.
Kolejne badania dotyczące otyłości dowiodły, że nawet niewielka nadwaga powoduje wzrost ryzyka śmierci.