Jedna filiżanka kawy nie szkodzi naszemu organizmowi! Ważne jest to w jakich ilościach ją spożywamy i o której godzinie. Filiżanka tego napoju działa pobudzająco także na pracę umysłu.
Jeśli do swojego zdrowia podchodzisz z sercem, zbadaj się w ramach akcji „Zadbaj o swoje serce”. W każdą kolejną niedzielę od 3 czerwca do 8 lipca w kolejnym mieście odbędą się bezpłatne badania i konsultacje lekarskie.
Jak podaje Komisja Europejska, około 50% obywateli Unii ma nadwagę, bądź choruje na otyłość. „Te dane są przerażające”, powiedział o wynikach badań komisarz ds. zdrowia, Markos Kyprianu.
Program leczenia otyłości którego kluczowym elementem jest balon żołądkowy, łączy działanie zespołu lekarzy oraz opracowaną naukowo metodę utraty masy ciała opartą o redukcję uczucia głodu. Do dziś na świecie z programu skorzystało ponad 40 000 osób.
Naukowcy prowadzą liczne badania mające na celu potwierdzić wpływ zielonej herbaty na zdrowie, mimo wielu pozytywnych wyników wśród specjalistów znajdują się i sceptycy.
Naukowcy z Uniwersytetu Oxfordzkiego wyodrębnili gen, który odpowiada za otyłość. Znany jest jako FTO (dokładniej- jego odpowiednia wersja) i może pozwolić na opracowanie leku, za pomocą którego ludzie będą mogli kontrolować swoją wagę.
Co ją powoduje i jakie ryzyko niesie? Nadwaga jest najpoważniejszym ryzykiem zdrowotnym w krajach uprzemysłowionych. Nadwaga nie tylko źle wpływa na zdrowie, ale jest także problemem kosmetycznym. Dla osób z nadwagą dodatkowe kilogramy i pytanie, jak się ich pozbyć, stają się ważnym problemem, który towarzyszy im latami.
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów, jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z jej zdrowotnych właściwości. Filiżanka herbaty to bogate źródło witamin z grupy B, oraz A1, C i E, zawiera także minerały takie jak: fluor, żelazo, magnez, potas oraz cynk. W herbacie znajdziemy też opóźniające proces starzenia i chroniące przed nowotworami biofalwonidy.
Jedzenie jest dla wielu osób jednym ze sposobów radzenia sobie ze stresem i problemami. Sporadyczne sprawianie sobie przyjemności za pomocą ulubionych przekąsek nie wydaje się być szkodliwe, jednak z czasem może stać się bardzo niebezpiecznym dla zdrowia nawykiem.
Naukowcy z Wielkiej Brytanii twierdzą, że nastąpił drastyczny wzrost zachorowań na raka macicy. Sytuacja ta zaś może mieć związek ze zwiększającą się wciąż liczbą otyłych kobiet.
Gotowanie na parze staje się coraz bardziej „trendy”. Kojarzy się z modną, szczupłą sylwetką, a jednocześnie z delikatnym, subtelnym smakiem. Zwolenników zyskuje także dzięki temu, że należy do najprostszych sposobów przyrządzania potraw.
Jak wynika z raportu Zakładu Epidemiologii i Prewencji Nowotworów warszawskiego Centrum Onkologii – Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie, w Polsce mniej mężczyzn choruje na raka płuc, a panie rzadziej umierają z powodu raka piersi. Niestety coraz częściej zapadamy na raka jelita grubego - pisze "Gazeta Wyborcza".
Problem z utrzymaniem odpowiedniej wagi mają zarówno kobiety jak i mężczyźni, młodzi i starsi. Każdego ranka patrząc w lustro miliony osób postanawiają zmienić swoje życie redukując wagę. Niestety próby te często kończą się niepowodzeniem. Walka z nadwagą nigdy nie jest łatwa, a dodatkowo utrudniać ją mogą błędne informacje na temat tego, co sprzyja, a co utrudnia odchudzanie.
Badania przeprowadzone przez TNS OBOP wykazały, że w naszym kraju problem otyłości dotyczy częściej panów niż pań.
Otyłość nie zawsze kojarzy się z chorobą, często jest wiązana z pewną niedogodnością, na jaką narażony jest ludzki organizm. Lekarze jednak klasyfikują otyłość jako chorobę i to bardzo poważną, na która zapadają coraz szersze rzesze pacjentów. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów i inne. W związku z powyższym warto bliżej przyjrzeć się tej chorobie.