Geny sprzyjające otyłości sprawiają, że ludzie czują się bardziej głodni i tracą kontrolę nad jedzeniem, jednak przestrzeganie pewnych ograniczeń dietetycznych może być tu dobrą strategią.
Ludzie, którzy stosowali dietę bogatą w ultra przetworzoną żywność dostarczali sobie więcej kalorii i bardziej przybierali na wadze niż wtedy, gdy jedli minimalnie przetworzoną żywność. Taką różnicę odnotowano, mimo że posiłki miały taką samą liczbę kalorii i makroskładników.
Coraz wyższy poziom otyłości zwiększa obciążenie nowotworami na całym świecie, mówią medycy z University of Queensland.
Cukier nie poprawia nastroju, a może sprawić, że ludzie będą mniej czujni i bardziej zmęczeni po jego zjedzeniu.
Osoby, które wiedzą, że zmagają się z nadwagą lub otyłością, częściej przybierają na wadze niż ci, które nie są świadomi, że mogą ważyć ponad normę.
Post przerywany może być skuteczny w zapobieganiu cukrzycy i otyłości, mówią eksperci z University of Georgia.
Przegląd kilkudziesięciu badań pokazał, że kobiety z cukrzycą typu 2 mają o 27 proc. wyższe ryzyko udaru niż mężczyźni z tą chorobą.
Bycie otyłym znacznie zwiększa rozwoju zaburzeń psychicznych. Dotyczy to wszystkich grup wiekowych, przy czym kobiety są bardziej narażone niż mężczyźni, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu.
Zarówno niedowaga, jak i nadwaga mogą wpływać na wiek, w którym kobiety doświadczają menopauzy.
Brak ruchu oznacza wyższe ryzyko chorób serca u kobiet powyżej 30 roku życia niż palenie papierosów, otyłość i nadciśnienie, odkryli uczeni z University of Queensland.
Jeśli chcesz schudnąć i utrzymać niższą masę ciała, skomponowanie zdrowej diety, dbanie o samokontrolę i motywację to klucze do sukcesu.
Kobiety, które kiepsko sypiają, mają tendencję do przejadania się i stosowania diety o niższej jakości. Niedostatecznie dugi czy dobry sen może więc także pośrednio zwiększać ryzyko chorób serca i otyłości.
Kiedy jesteś zestresowany/a, wysokokaloryczna przekąska może szczególnie do ciebie „przemawiać". Ma to jednak niekorzystne konsekwencje. Uczeni z Sydney zauważają, że stres w połączeniu z wysokokalorycznym jedzeniem powoduje zmiany w mózgu, które dodatkowo zwiększają apetyt na słodkie, czy tłuste jedzenie i prowadzą do nadmiernego przybierania na wadze.
Aktywność fizyczna ma większy wpływ na utrzymanie znacznej utraty wagi niż stosowana dieta.
Otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 co najmniej sześciokrotnie, niezależnie od genetycznych predyspozycji.
Sotagliflozyna – lek na choroby nerek i cukrzycę pomaga uchronić się przed udarem