Dieta osoby chorej na cukrzycę typu 2 w powszechnej opinii wiąże się z wieloma rygorystycznymi ograniczeniami. Tymczasem diabetycy winni ograniczyć spożywanie tylko tych produktów, które odpowiadają za wzrost stężenia glukozy we krwi pojawiający po posiłku. Podkreślają to eksperci, którzy wzięli udział w IV Zjeździe Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, który odbył się w dniach 12-14 września w Zawierciu pod hasłem „Leczenie otyłości to więcej niż dieta”.
Mobilność jest podstawowym wskaźnikiem zdrowego starzenia się.
Nowe badania sugerują, że kobiety z nadwagą, które odpowiednio dużo ćwiczą, mogą mieć niższe ryzyko raka endometrium.
Otyli ludzie mogą być narażeni na większe ryzyko migreny epizodycznej.
Według naukowców z Uniwersytetu w Utah, dla uniknięcia przyrostu masy ciała, intensywność ćwiczeń liczy się bardziej niż czas ich trwania.
W wielu przypadkach stanowi początek choroby zwyrodnieniowej kręgosłupa, sama jednak jest dolegliwością uciążliwą i bolesną. Dyskopatia jest bowiem schorzeniem krążka międzykręgowego. W grupie 30-50 lat na różne postaci dyskopatii cierpi nawet co trzecia osoba.
Aby zatrzymać spadek zdolności poznawczych, trzeba przestrzegać zdrowego trybu życia. A ci, którzy sobie wcześniej folgowali, powinni wprowadzić zmiany dostatecznie wcześnie, bo pierwsze problemy mogą pojawić się już po 45 roku życia.
BMI nie daje odpowiedniej wiedzy na temat tego, czy mamy dobrą czy złą wagę. Nie bierze pod uwagę m. in. stosunku tkanki mięśniowej i tłuszczowej.
Jest jedną z najczęstszych dolegliwości biodra, z którą trafiają pacjenci do ortopedów. Zwyrodnienie stawu biodrowego, bo o nim mowa, to choroba charakterystyczna dla osób starszych. Temu schorzeniu towarzyszy ból, który pojawia się zazwyczaj po wzmożonej aktywności fizycznej. Choroba zwykle rozwija się w ukryciu i długo nie daje poważnych objawów.
Po zaprzestaniu palenia papierosów w jelicie ma miejsce proliferacja tych samych szczepów bakteryjnych, które są notowane u osób otyłych.
„Z tym największy jest ambaras, Żeby dwoje chciało na raz", ale jeśli już chcą, szanse na dietetyczny sukces są znacznie wyższe.
Otyłość to coraz większa plaga nie tylko w USA, ale na całym świecie. Jedną z prawdopodobnych przyczyn takiego stanu rzeczy jest duża popularność tzw. diety zachodniej, na którą składają się ogromne ilości tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega 6 oraz cukier.
Nadmierne spożycie alkoholu skraca życie nawet o dwadzieścia lat.
Otyłość, niedawno wpisana na oficjalną listę chorób American Medical Association, dotyka wiele osób w krajach wysoko rozwiniętych i stanowi jedną z najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych. Niestety, w dalszym ciągu nie jest postrzegana w ten sposób przez samych chorych, ich otoczenie a nawet przez lekarzy. Tymczasem przyczyny otyłości są znacznie bardziej skomplikowane niż stereotypowe "objadanie się", a jej leczenie nie da się sprowadzić do prostego ograniczenia kalorii i zwiększenia codziennej dawki ruchu.
Dla wielu cukrzyca typu 2 jest przyczyną nadwagi bądź otyłości. Tymczasem choroba ta jest powikłaniem, które pojawia się jako konsekwencja nadmiernej masy ciała. Z tego powodu kluczową kwestią w leczeniu cukrzycy typu 2 jest zmiana nawyków żywieniowych. Wokół diety osób chorych na cukrzycę typu 2 narosło wiele mitów. Eksperci z Polskiego Towarzystwa Badań na Otyłością odsłaniają prawdę na temat codziennego jadłospisu osób chorych.