Nowe badania sugerują, że to, ile się waży w wieku 50 lat, może wpływać na ryzyko wcześniejszego rozwoju choroby Alzheimera w późniejszym życiu.
Nasze zwierzaki także doświadczają procesu starzenia się i - podobnie jak ludzie - muszą zmierzyć się z określonymi problemami zdrowotnymi. Właściciele psów i kotów mogą im ułatwić ten okres i sprawić, że nie będzie tak uciążliwy. Warto po prostu zaczerpnąć informacji i przestrzegać pewnych zasad. Przejrzyj tych osiem wskazówek.
Serce (podobnie jak niektore inne organy) może starzeć się wolniej lub szybciej niż wynikałoby to z naszego wieku metrykalnego. Zobacz, jakie czynniki wpływają na ten proces.
Duża ilość soli w diecie jest silnym czynnikiem otyłości bez względu na to, jak kaloryczny jest nasz jadłospis.
Badanie ryb pomoże w rozpoznaniu mechanimzmu przybierania na wadze. Wszystko dlatego, że współdzielą z nami mutację, która prowadzi do intensywniejszego jedzenia i wolniejszego spalania, co sprzyja gromadzeniu się tłuszczu.
Systematycznie przybywa młodych pacjentów z problemami sercowymi. Okazuje się, że zawał nie dotyczy jedynie osób dojrzałych, choć w tej grupie wiekowej odsetek zawałowców jest najwyższy. O obniżaniu granicy wiekowej związanej z ryzykiem wystąpienia zawału serca opowiada prof. Zbigniew Kalarus, prezes Polskiej Towarzystwa Kardiologicznego, pomysłodawca portalu Copozawale.pl.
Jeśli sypiasz krócej niż 6 godzin na dobę, masz wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci.
W wielu badaniach wykazano, że kwas acetylosalicylowy może pomóc uchronić się przed rozmaitymi nowotworami. Teraz naukowcy Uniwersytetu w Newcastle informują, że lek może pomóc w zapobieganiu raka jelita grubego u osób z nadwagą.
Zbilansowana dieta, ćwiczenia i dbałość o zdrowie fizyczne przekładają się na zdrowe starzenie się mózgu.
Nie chodzi jedynie o białe pieczywo - wszystkie produkty, które zawierają znaczne ilości węglowoadnów rafinowanych (produkty przetworzone z cukrami prostymi) mogą sprzyjać depresji, mówią uczeni.
Już jeden słodki napój gazowany dziennie zwiększa ryzyko cukrzycy i to niezależnie od wagi. Nawet szczupłe osoby, które każdego dnia sięgały po napoje gazowane, cechowały się wyższym prawdopodobieństwem tej choroby.
Ludzie, których dieta jest bogata w pikantne przyprawy, mogą liczyć na dłuższe życie, mówią uczeni z Harvard School of Public Health.
Przynajmniej w Chinach - tak wynika z brytyjskich badań.
Oto znamienny znak czasów: kobietom w większym stopniu szczęście przynosi szczupła sylwetka niż udany związek.