Czwartego lutego obchodziliśmy Światowy Dzień Walki z Rakiem, który ma przypominać o zagrożeniach związanych z chorobą i popularyzować informacje o profilaktyce. Ponieważ nowotwory są tak powszechne, wokół choroby jednocześnie powstało wiele mitów. Oto kilka z nich.
Kobiety tyją szybciej i silniej niż mężczyźni, a wszystko dlatego, że inaczej reagują na hormon regulujący apetyt.
Kobiety, które cierpią na bezsenność, odznaczają się wyższym ryzykiem cukrzycy.
Specjalna komisja przygotowała na zlecenie WHO raport dotyczący otyłosci wśród dzieci, wskaźnik kłopotów z wagą u najmłodszych jest wysoki.
Nie tylko to, co jesz, ma znaczenie dla twojej sylwetki - wszak liczy się także wielkośc porcji. Jeśli wybierzesz mniejsze talerze, masz większe szanse na utratę na wadze.
Stosujesz określoną dietę od dłuższego czasu i nie widzisz efektów? Być może to dlatego, że twoja flora bakteryjna hamuje spodziewane skutki. Te same produkty w odmienny sposób działają na różnych ludzi.
Stresuje cię twoja waga? Tym trudniej będzie ci zrzucić nadmiar kilogramów. Najpierw musisz „zluzować".
Jeśli nie chcesz mieć problemów z pęcherzem, ogranicz kawę, alkohol i czekoladę, radzą eksperci.
Jeśli producenci zmniejszą ilość cukru w napojach, może znacznie obniżyć częstość występowania nadwagi, otyłości i cukrzycy typu 2.
Otyłość sprzyja wielu różnym chorobom, prowadzi m. in. do cukrzycy typu 2, chorób serca, udaru. Poza tym wiąże się z aż dziesięcioma nowotworami, mówią eksperci z Cancer Research UK.
Powszechnie już wiadomo, że otyłość skraca życia. Niestety, nawet po schudnięciu, to ryzyko nie zanika.
Brzmi to paradokslanie, ale produkty określane jako „zdrowa żywność" mogą sprzyjać nadwadze.
Między stosowaniem diety a osłabieniem nastroju istnieje pewien związek, mówią eksperci.
Jakkolwiek może się to wydawać paradoksalne, tłuszcz może pomóc schudnać. Tłuszcz z ryb dobrze wpływa na organizm, jest ważnym składnikiem odżywczym i pomaga pozbyć się tłuszczu w nadmiarze zgromadzonego w organizmie.
FGF21, hormon wątroby, może mieć wpływ na kontrolę łaknienia słodyczy i alkoholu.